Na trgu dela rekordno število žensk ...

Na svetovnem trgu dela danes sodeluje rekordno število žensk, 1,2 milijarde od 2,9 milijard vseh svetovnih delavcev, a se te še vedno soočajo z diskriminacijo.

Objavljeno
08. marec 2007 11.02
Ženska liga Burme v Bangladešu ob dnevu žena
Ženeva/Madrid - Na svetovnem trgu dela danes sodeluje rekordno število žensk, 1,2 milijarde od 2,9 milijard vseh svetovnih delavcev, a se te še vedno soočajo z diskriminacijo, neenakim statusom, slabšo varnostjo delovnega mesta in slabšim plačilom, ugotavlja poročilo Mednarodne organizacije dela (ILO), ki so ga pripravili ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk. Za enako delo ženske po vsem svetu prejemajo deset in več odstotkov nižje plačilo kot njihovi moški kolegi.

Največje razlike v prisotnosti spolov na trgu dela ostajajo na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, kjer je zaposlena le vsaka peta ženska. Tudi sicer med brezposelnimi po svetu še vedno prevladujejo ženske, ki jih je kar 81,8 milijonov. Problem predstavlja tudi dejstvo, da je veliko žensk zaposlenih na tako imenovanem sivem trgu, kjer ne uživajo pravnega varstva ali socialne zaščite, soočajo pa se tudi z negotovostjo, kako dolgo bodo lahko službo - kakršnakoli že je - sploh obdržale.

Tudi dostop do izobrazbe in raven izobrazbe, ki jo lahko dosežejo, sta za ženske v večini svetovnih regij nižja kot za moške. Med tistimi, ki šolanje zapustijo predčasno, je 60 odstotkov deklic, ki morajo šolo opustiti, da bi pomagale pri delu doma ali da bi si našle službo.

Čeprav je danes zaposlenih več žensk kot pred desetimi leti (47,9 odstotkov v primerjavi z 42,9 odstotkov), poročilo ILO ugotavlja, da se z naraščanjem revščine povečuje tudi tveganje, da bo ženska opravljala le neplačano delo v družini ali da bo delala za pičel prihodek. Med najrevnejšimi prebivalci sveta, ki živijo z manj kot enim dolarjem na dan, je tako opazno več žensk kot moških (60 odstotkov).

Generalni sekretar ZN: Enakopravnost in okrepitev žensk sta sami po sebi cilj

Na neenake možnosti za ženske in moške so dan pred mednarodnim dnevom žensk opozorili tudi na špansko-afriški ženski konferenci v Madridu, ki se je je udeležilo več kot 500 predstavnic iz 45 afriških držav. Namestnica španskega premiera Maria Teresa Fernandez de la Vega, španska kraljica Sofia, predsednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf in predsednica mozambiške vlade Luisa Diogo so zahtevale enake pravice za ženske ter opozorile na nasilje v družini, katerega tarče so običajno šibkejši - ženske in otroci.

Pred 8. marcem je na posebne potrebe žensk v zdravstvu v sredo opozorila tudi generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chen. "Ženske so hrbtenica vse naše družbe - kot voditeljice, negovalke in matere. Vendar se danes in vsak dan spominjamo, da po svetu preveč žensk nima dostopa do osnovne zdravstvene oskrbe." Vsako leto tako le zaradi zapletov ob porodu umre več kot pol milijona žensk - številka, ki se že 20 let ni znižala, je opozorila Chenova ter poudarila, da mlade ženske predstavljajo tudi tri četrtine prebivalstva Podsaharske Afrike, ki živi z virusom HIV. WHO se bo posebej posvetil specifičnim potrebam žensk, saj je "investicija v zdravje žensk investicija v napredek človeštva," je napovedala v izjavi za javnost.

Da je enakopravnost žensk nujna za svetovni mir, je v torek ob otvoritvi dvodnevnih pogovorov na temo ženske enakopravnosti v Združenih narodih opozoril tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. "Enakopravnost in okrepitev žensk sta sami po sebi cilj," je izjavil Ban in dodal, "da bomo le tako kos velikim zahtevam, s katerimi se soočamo, kot so na primer reševanje konfliktov, zagotavljanje miru in boj proti aidsu." Mednarodna skupnost je kljub številnim prizadevanjem še vedno daleč od resnične enakopravnosti med spoloma, je še menil. "V skoraj vseh državah so ženske na ravni odločanja zapostavljene. Delo žensk je podcenjeno in premalo ali celo nič plačano," je poudaril Ban.

Pobudo za praznovanje 8. marca kot mednarodnega dneva žensk je leta 1910 dala nemška komunistka Clara Zetkin (1857-1933). Prvič so ga praznovali 19. marca 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Leta 1911 so ga praznovali tudi v Trbovljah v Sloveniji.