Na ulico zaradi reforme in minimalne plače

Zveza je nezadovoljna z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme in višino minimalne plače. Minister Svetlik jih vabi v delovno skupino ekonomsko-socialnega sveta, ki se ukvarja z reformo, da bi ta lahko začela z delom.

Objavljeno
15. oktober 2009 12.21
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) z Dušanom Semoličem na čelu, bo 28. novembra pripravila protest zoper tiste predloge pokojninske reforme, ki se jim zdijo nesprejemljivi. Protest bo poleg vlade uperjen tudi proti delodajalcem, ki se upirajo sindikalni zahtevi za dvig minimalne plače s sedanjih 431 evrov na 600 evrov neto. »Protesti so ena izmed možnosti, da sindikati izrazijo svoje mnenje,« je napoved komentiral minister za delo Ivan Svetlik. A minister sindikate obenem poziva, naj raje končno imenujejo svoje predstavnike v delovno skupino ekonomsko-socialnega sveta, ki se ukvarja z reformo, da bi ta lahko začela z delom.

»Z nekaterimi izhodišči pokojninske reforme smo izrazito nezadovoljni, saj bi zagotovo poslabšala socialni položaj mnogih zaposlenih, so nepravična in močno zmanjšujejo solidarnost,« ocenjuje Dušan Semolič. Trikratni ulični ne bodo člani sindikatov rekli polni upokojitveni starosti pri 65. letih, izenačenju upokojitvenih pogojev za moške in ženske in daljši osnovi za izračun pokojnin. Vlado bodo sindikati z demonstracijami opozorili, da je za uspeh reforme nujen socialni dialog, zato hočejo z njo podpisati dogovor o pokojninski reformi, kot so storili že leta 1999.

Dialog o plačah in reformi na ulici


Sindikalna centrala bo na ulicah zahtevala tudi dvig minimalne plače. Ta je po mnenju Semoliča nujno potreben; za več kot 150.000 delavcev, ki prejemajo nekaj čez 500 evrov neto plače, pa je poleg delodajalcev odgovorna tudi država, »ki je dolžna poskrbeti za raven minimalne plače, ki zagotavlja dostojno življenje.«


»To je socialni dialog pod grožnjo ulice,« se je na napoved protestov odzval generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Igor Antauer. Prostor za dogovor o minimalni plači je po njegovih besedah za mizo ekonomsko-socialnega sveta (ESS). »Če bodo preveč grozili, bodo škodili svojim članom, saj lahko zavlačevanje z dogovorom pripelje tudi do večjega odpuščanja,« meni Antauer. Za predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Boruta Meha so protesti nenavadni, saj so se na ESS v sredo dogovorili o začetku pogajanj o višji minimalni plači. »S protesti se doseže zelo malo, zato ne vem, zakaj bi demonstrirali zaradi problema, ki ga vsi poznamo in o katerem soglašamo, da ga je potrebno odpraviti.« Na ministrstvu za delo se strinjajo, da bo na daljši rok minimalne plače treba dvigniti na nivo življenjskih stroškov, ki je pri 562 evrov na osebo. »A tempo in znesek sta stvar socialnega dialoga, saj je vprašljivo kolikšne plače gospodarstvo sploh prenese,« meni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu Peter Pogačar. »Demonstracije so sicer njihova legitimna pravica,« pravi Pogačar, »a vseeno upam, da se bodo vrnili k socialnemu dialogu.«

Ostali sindikati gredo zraven s stisnjenimi zobmi


Največja sindikalna centrala je na demonstracije pozvala tudi druge centrale, kjer je po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča naletela na pozitiven odziv. A če sodimo po njihovih reakcijah, odziv ni bil ravno pozitiven. »Boleče je, da se ponavlja isti vzorec. Ko pripravljamo skupne akcije, se še nič formalno ne dogovorimo, nas naslednji dan preseneti tiskovna konferenca ZSSS in nas sili, da jim sledimo,« je bil do sindikalnih razmerij kritičen predsednik Konfederacije sindikatov 90 Boris Mazalin. »Očitno ima nekdo potrebo, da po dogajanjih v Gorenju in Muri utrdi svoj položaj,« meni Mazalin, »ZSSS pa ni treba igrati vodilne vloge, saj je že ima. Pokaže naj jo raje pri združevanje sindikalnega gibanja.« Poleg vprašanja primata pa večjih vsebinskih razhajanj med sindikalnimi centralami, kot kaže, ni. »Ni dvoma, da ne bi šli zraven,« zatrjuje Mazalin.

Tudi predsednika Konfederacije sindikatov Pergam (Dušan Rebolj) in sindikata KNSS - Neodvisnost (Drago Lombar) načeloma podpirata proteste, če se jim bosta ostali centrali pridružili, pa bodo prihodnji teden preverili v sindikalnih organih. Čeprav protestov niso pripravljali skupaj, kar ni prav, se predsedniki sindikatov strinjajo, da se je potrebno odzvati na socialno stisko ljudi, zato pričakujejo pozitiven odgovor v svojih sindikatih.