Na velikonočni petek le interni plačilni promet

V Združenju bank Slovenije so napovedali, da bodo banke, hranilnice in pošte na velikonočni petek, 6. aprila, opravljale le interni plačilni promet oziroma izvršitev plačilnih nalogov v okviru posamezne banke.

Objavljeno
25. marec 2007 13.03
Vrste za pokojnine
Ljubljana - V Združenju bank Slovenije so napovedali, da bodo banke, hranilnice in pošte v Sloveniji v petek, 6. aprila, opravljale le interni plačilni promet oziroma izvršitev plačilnih nalogov v okviru posamezne banke. Vse druge plačilne naloge in posebne položnice, ki jih bodo prejele med 6. in 9. aprilom, pa bodo izvršile v torek, 10. aprila, so sporočili.

Slovenske poslovne banke in hranilnice od prevzema evra z letošnjim 1. januarjem kot domači poravnalni sistem za plačila velikih vrednosti in nujnih plačil uporabljajo plačilni sistem RTGS+. Kot so pojasnili v združenju, bo v večini držav EU v petek pred veliko nočjo veljal nedelovni dan sistema TARGET, zato skladno z odločitvijo nemške centralne banke plačilni sistem RTGS+ ta dan ne bo posloval.

Na ta dan prav tako ne bodo operativni ostali klirinški plačilni sistemi, ki so posredno vezani na poravnalni sistem. Možna bodo le interna plačila v okviru posamezne poslovne banke oz. hranilnice. Banke in hranilnice bodo 6. aprila poleg internega plačilnega prometa opravljale mednarodni plačilni promet prek korespondenčne mreže, v skladu z njihovimi urniki za praznike.

Ker je praznik v večini držav EU in v Sloveniji tudi 9. april, velikonočni ponedeljek, bo prvi delovni dan, ko bodo banke izvajale plačilni promet v polnem obsegu, znova torek, 10. aprila, so še navedli v združenju bank.