Nadaljevanje stavke in začetek stečajnega postopka v Lipi plus

Pogovori z morebitnimi investitorji o dokapitalizaciji so bili neuspešni, stavka pa še vedno traja. Zato je direktor in lastnik Peter Šmida vložil predlog za stečaj, hkrati pa že potekajo pogovori o takojšnjem najemu strojev ter odkupu zalog za dokončanje in nadaljevanje proizvodnje.

Objavljeno
07. februar 2011 21.29
Katja Željan, gospodarstvo
Katja Željan, gospodarstvo
Ajdovščina – Tudi današnji pogovori direktorja in lastnika ajdovske Lipe plus Petra Šmida z morebitnimi investitorji, ki bi vložili denar v dokapitalizacijo podjetja s 110 zaposlenimi, so bili neuspešni, zato bo Šmid v prihodnjih dneh na sodišče vložil predlog za stečaj podjetja.

»Glede na zadnje dogodke prisilna poravnava ni več mogoča, zato bom vložil predlog za stečaj skupaj z revizijskim poročilom. Da pa bi ohranili kupce in proizvodnjo, se z resnim slovenskim podjetjem pogovarjamo o takojšnjem najemu strojev ter odkupu zalog za dokončanje in nadaljevanje proizvodnje,« je zatrdil Šmid. Podobno nam je povedal tudi Bojan Kramar, sekretar primorsko-notranjske območne organizacije svobodnih sindikatov. »V zadnjih pogovorih z zaposlenimi je Šmid dejal, da agonije podjetja ne misli podaljševati, če bodo današnji pogovori neuspešni«.

V Lipi plus se je stavka danes nadaljevala že deveti dan. Kot je znano, zaposleni še vedno čakajo na izplačilo plač za drugo polovico lanskega novembra in december, prav tako jim podjetje še ni poravnalo prispevkov za socialno varnost. Kot je pred kratkim poudaril Franc Žvokelj, predsednik stavkovnega odbora v Lipi plus, bi bil za delavce najboljša rešitev stečaj podjetja, saj je veliko vprašanje, koliko denarja bi sploh dobili v primeru prisilne poravnave.