Nadzorniki Luke Koper so umirjali odnose med žerjavisti in upravo

Nadzorniki zahtevajo temeljito poročilo o zunanjih pogodbenih podjetjih (IPS), potem ukrepi - Uprava poročala 
o pogajanjih, povezanih s stavko - Nekaj zainteresiranih kupcev že prevzelo dokumente o Intereuropi

Objavljeno
25. februar 2011 20.07
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Nadzorniki Luke Koper so na včerajšnji seji največ časa namenili urejanju odnosov v pristaniškem podjetju in nujnemu »umirjanju žoge« med sindikatom žerjavistov (člani sindikata so kot predstavniki delavcev tudi v nadzornem svetu) in upravo.

Čeprav je bilo pred sejo tudi nekaj govoric, ki so nakazovale, da bi se lahko zgodile določene kadrovske spremembe kot posledica zapleta s stavko, pa se to ni zgodilo. Nadzorniki hočejo najprej razčistiti vprašanje poslovanja pogodbenih podjetij – »izvajalcev pristaniških storitev« (IPS).

Izjave Janeza Požarja, prvega pristaniškega nadzornika, so kazale, da v pristaniški družbi postopoma popušča napetost, po drugi strani pa smo neuradno zvedeli, da duhovi niso povsem pomirjeni in računi ne povsem poravnani. »Uprava je na seji nadzornega sveta poročala o pogajanjih pri stavki. Nadzorniki smo zadovoljni, da stavke ni bilo. Od uprave smo zahtevali, naj v najkrajšem možnem času pripravi razpis, s katerim bo našla zunanjega izvajalca, ki bo pregledal položaj pogodbenih izvajalcev pristaniških storitev. Zanima nas vse: kako je z varstvom pri delu, s pogodbenimi odnosi, s količino opravljenega dela ... In da nam to poročilo dostavi prej kot v treh mesecih,« je povedal Janez Požar.

Ne želijo imetu drugega Vegrada

Predstavniki delavcev so zahtevali, da bi v komisiji, ki bo pripravila poročilo o zunanjih pogodbenih podjetjih v Luki Koper, sodelovala dva člana nadzornega sveta – eden iz vrst delavcev in drugi iz vrst predstavnikov kapitala. Na koncu so sklenili, da bo analizo opravila zunanja, neodvisna komisija.

S sprejetjem tega sklepa so nadzorniki prisluhnili opozorilom žerjavistov, da gre Luka Koper po poti Vegrada, ko dovoljuje zaposlovanje podjetij, ki čez vsako mero (suženjsko) izkoriščajo zaposlene. »Ne želimo imeti drugega Vegrada v pristanišču. Na podlagi poročila bomo sprejeli določene ukrepe,« je dejal Janez Požar.

Pritrdil je, da so obravnavali poslovne rezultate, vendar o njih ni želel izreči nobenega komentarja ali podatka, ker pušča možnost, da bo to storila uprava v ponedeljek. »Uprava nas je informirala o poteku prodaje Intereurope in da je nekaj interesentov prevzelo dokumentacijo, čeprav je rok do konca marca. Zdaj se zbira nezavezujoče ponudbe in videli bomo, kaj bo,« je odgovoril na naše vprašanje in pri tem ni hotel biti konkretnejši. Glede državnega prostorskega načrta za tovorno pristanišče je dejal, da so minili trije tedni, odkar so posredovali prevod italijanskemu ministrstvu za okolje in prostor in da bodo počakali 60 dni.