Nadzorniki Luke Koper za prodajo deleža v Banki Koper

Člani nadzornega sveta družbe Luke Koper so izrekli soglasje k prodaji 8,3 odstotka delnic Banke Kope. Poleg tega nadzorniki soglašajo s prodajo 26-odstotnega lastniškega deleža v družbi Actual IT.

Objavljeno
01. marec 2007 14.31
Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Starman
Koper - Člani nadzornega sveta družbe Luke Koper so na svoji sredini seji izrekli soglasje k prodaji 44.279 oziroma 8,3 odstotka delnic Banke Koper, po kateri bo Luka Koper v lasti zadržala 8857 delnic oz. 1,67-odstotni lastniški delež. Poleg tega nadzorniki soglašajo s prodajo 26-odstotnega lastniškega deleža v družbi Actual IT, so danes sporočili iz Luke Koper.

Obenem je predsednik nadzornega sveta Marko Starman, sicer državni sekretar na okoljskem ministrstvu, člane seznanil, da bo odstopil z dnem zasedanja skupščine. Na njegov predlog je nadzorni svet sprejel sklep, da se skupščina skliče čim prej.

Poslovanje družbe Luke Koper in celotne skupine v letu 2006 je bilo zelo uspešno

Nadzorni svet se je sicer v sredo seznanil tudi z lanskimi poslovnimi rezultati, ki jih je družba objavila že v sredo na spletni strani Ljubljanske borze. Nadzorniki so ob tem ugotovili, da je bilo poslovanje družbe Luke Koper in celotne skupine v letu 2006 zelo uspešno, saj so bili doseženi vsi zastavljeni cilji iz poslovnega načrta za to leto.

Kot je znano, so podjetja Intereuropa, Istrabenz in Luka Koper že pred časom napovedala postopni umik iz lastniške strukture Banke Koper - Intereuropa je že prodala 8,3-odstotni delež in obdržala 1,67-odstotni delež. Podjetja naj bi se med drugim dogovorila, da bodo obdržala po 1,67-odstotni delež Banke Koper, s čimer bi ohranili nespremenjeno ime in sedež banke.

Ob vstopu sedanjega večinskega lastnika, italijanske bančne skupine Intesa Sanpaolo, v lastniško strukturo Banke Koper, sta se kupec in lastnik v delničarskem sporazumu namreč obvezala, da se ime in sedež banke ne sme spreminjati brez soglasja malih delničarjev, četudi imajo ti skupaj le petodstotni delež.