Nadzorniki prepolovili upravo, dodatni premislek o enem tiru

Iz ekonomsko-poslovnih razlogov so iz uprave Droge Kolinske odpoklicali Mileno Štular in Branka Greganoviča Predsednik uprave ostaja Slobodan Vučićević.

Objavljeno
01. september 2009 23.06
Droga Kolinska
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ljubljana - Nadzorniki Droge Kolinske so včeraj iz ekonomsko-poslovnih razlogov iz uprave odpoklicali Mileno Štular in Branka Greganoviča. Sicer pa so sprejeli sklep, da se uprava vrača na dvočlansko, kakršna je bila do decembra 2008: njen predsednik je ostal Slobodan Vučićević (tudi petodstotni lastnik), član uprave pa Enzo Smrekar, ki bo tudi glavni poslovni direktor skupine Droga Kolinska, zadolžen za marketing, proizvodnjo poslovnih programov in za prodajo. Takšen se zdi kompromis med enotirnim sistemom upravljanja in tistim, kar so menda zahtevale nekatere banke upnice Droge Kolinske in Istrabenza.

Odločitev o zamenjavi v upravi in dodatnem premisleku o enotirnem sistemu uprave so sprejeli nadzorniki Droge Kolinske pod vodstvom Bogdana Topiča, sicer predsednika uprave Istrabenza, na včeraj končani seji nadzornega sveta. Začeli so ga že predvčerajšnjim, ga prekinili zaradi skupščine, nadaljevali po skupščini, ga prekinili in nadaljevali včeraj. »Za vrnitev na dvočlansko upravo Droge Kolinske smo se odločili zato, da bi s plitvejšo organizacijo zagotovili večjo učinkovitost, hitrejše sprejemanje ključnih odločitev, zmanjšali stroške, skratka racionalizirali,« je po seji izjavil prvi nadzornik Bogdan Topič. Slobodan Vučićević, predsednik uprave Droge Kolinske, je napovedal rast podjetja: »Pomembnejše od vrnitve na dvočlansko upravo je dejstvo, da v naslednjem nekajletnem obdobju Droga Kolinska ne bo naprodaj, kar vliva dodatni optimizem in zagon.«

Glede vpeljave enotirnega sistema upravljanja je Bogdan Topič dejal, da bodo s to spremembo po razpravi z lastniki počakali, ker v tem trentuku ni ključna za obvladovanje podjetja. Zato so na skupščini sprejeli samo tiste sklepe, ki so formalno nujni zaradi zakonskih obveznosti. »Enotirni sistem bo počakal na primernejši čas, ko bomo poiskali celovito rešitev,« je dejal Topič in zatrdil, da ne ve ničesar o tem, da bi pri dvotirnem sistemu upravljanja vztrajale banke upnice. »Če bodo banke opravljale svoj posel, je skrb za upravljanje podjetij, ki jim dajejo kredite, odveč, ker imamo za to po zakonu zadolžene uprave in nadzorne svete. Pristojnosti kreditodajalcev in kreditojemalcev so po zakonu o gospodarskih družbah ločene,« je dejal prvi nadzornik Droge Kolinske.

Več v tiskani izdaji Dela.