Nadzorniki so razrešili predsednico uprave Peka

Na seji nadzornega odbora tržiške družbe Peko so danes razrešili njeno dolgotrajno predsednico uprave Marto Gorjup Brejc. Novi predsednik uprave Janez Sajovic se je že predstavil delavcem in spregovoril o svojih načrtih.

Objavljeno
04. februar 2011 15.28
Marjana Hanc, gospodarstvo
Marjana Hanc, gospodarstvo
Tržič – Novi nadzorni svet tržiškega Peka, oblikovan pred enim mesecem, je včeraj po treh urah in pol na tretji seji zaradi slabih poslovnih rezultatov razrešil Marto Gorjup Brejc, ki je upravo vodila od leta 2001. V spremstvu dveh varnostnikov je morala ob 13.35 zapustiti podjetje. Na na hitro sklicanem zboru delavcev ob 14. uri je nato predsednik NS Robert Ličen približno 300 zaposlenim pojasnil vzroke za odstavitev in hkrati predstavil novega predsednika uprave Janeza Sajovica z Mlake pri Kranju. Njegova prva naloga bo, kot je dejal novinarjem, priti do čistih številk, pripraviti načrt za tekoče leto in se seznaniti z zaposlenimi.

Posle Gorjup Brejčeve bodo natančno pregledali tudi nadzorniki, ki bodo Sajovicu naložili izvedbo izredne revizije. Slabše kot je, ne more biti, so še pred zborom delavcev polglasno razmišljali zaposleni. Prepričani, da Brejc Gorjupova še ni rekla zadnje besede v podjetju in v strahu za službe, pa so se komentarjev raje vzdržali. Ozračje v veliki hali pred pisarno nekdanje prve dame Peka je bilo naelektreno. »Prejšnji teden smo nadzorniki dobili 66 centimetrov gradiva, a ko smo zahtevali nedvoumne odgovore, jih ni bilo. Če februarja ne veš, kakšen je poslovni načrt, kako zmanjšati izgubo, ki je lani znašala okoli štiri milijone evrov, bilanca pa le pada, pri tem pa ni ne vizije ne strategije, druge možnosti ni ...

Res, če zaposleni ne bi dobivali plač, bi bila v Tržiču drama, a ker nam ni vseeno, kaj bo z vami jutri, smo se odločili za zamenjavo. Če ne bi ukrepali, bi Peko zares lahko šel v stečaj oziroma potonil še globlje. Zavračam anonimke, češ da bomo uničili Peko in vse razprodali, povedal sem vam resnico,« je bil odločen Ličen. Med delavci je nato kar završalo, ko je prvi nadzornik predstavil novega predsednika uprave Janeza Sajovica in jih zaprosil, naj mu dajo tri mesece časa, da ga spoznajo. Krivuljo bomo skupaj poskušali obrniti navzgor, je dejal.

Sajovic, po izobrazbi informatik, star 50 let, je pojasnil, da je doslej vodil Planikin obrat v Turnišču, na RTV Slovenija se ga spomnijo kot finančnega direktorja, zadnjih šest let pa delal kot mednarodni svetovalec. »Z vodenjem imam 25 let izkušenj in voz z imenom Peko bomo popeljali v lepšo prihodnost. Sem deloholik, delam 15 ur na dan in v Peku nihče ne bo ostal brez službe,« je zagotovil nemalo presenečenim in tudi prestrašenim delavcem.

Napovedal je krepitev Pekove proizvodnje, ki da je v zadnjih dveh letih padla za več kot polovico in je zdaj na ravni malo večje obrtne delavnice, a hkrati tudi priznal, da bo treba še veliko stvari razčistiti. Zaposlene je pozval, naj ne bodo apatični in naj neposredno komunicirajo z njim. Ti so bili ob pozivu, naj kaj povedo, tiho, opogumil se je le eden in glasno povedal: »V Peku zadnjih šest let delamo dobre čevlje, pa naj reče kdor koli, kar hoče!« Nato so se mirno razšli.

Primopredaja med Brejc Gorjupovo, od katere smo včeraj zaman poskušali dobiti izjavo, in Sajovicem bo predvidoma v sredo ali četrtek. Pogodbo o zaposlitvi bo podpisal prihodnji teden. Nekdanja prva dama Peka je po razrešitvi dala odpoved in bo, kot je pojasnil Robert Ličen, dobila odpravnino v višini šestih plač, to je 35.000 evrov bruto. Za njeno razrešitev so glasovali Robert Ličen, Metod Logar in Janez Balkovec, Viktor Vauhnik se je vzdržal (vsi štirje so predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, Vauhnik je edini, ki je bil med njimi že prej v NS Peko), medtem ko sta bila predstavnika zaposlenih Marko Grašič in Zdenka Jančič proti. Nadzorniki so soglasno podprli imenovanje Sajovica za novega predsednika uprave.