Nadzorniki Vzajemne so razrešili Davorja Hvalo

Nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je na današnji izredni seji z mesta člana uprave Vzajemne na njegovo lastno zahtevo razrešil Davorja Hvalo. Razrešitev začne učinkovati z dnem imenovanja novih oseb.

Objavljeno
20. oktober 2009 19.43
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je na današnji izredni seji z mesta člana uprave Vzajemne na njegovo lastno zahtevo razrešil Davorja Hvalo. Nadzorniki so se odločili, da razrešitev začne učinkovati z dnem imenovanja novih oseb, pooblaščenih za zastopanje Vzajemne, so sporočili iz zavarovalnice.

Hvala je s položaja odstopil v četrtek, in sicer naj bi opravljal tekoče posle, dokler v Vzajemno ne pride nov predsednik uprave z licenco oz. dokler Agencija za zavarovalni nadzor ne imenuje izredne uprave. Vzajemna je v soboto že objavila razpis za člana uprave.

 

Potem ko je nadzorni svet 9. oktobra iz krivdnih razlogov razrešil predsednika uprave Boštjana Averja, je v upravi Vzajemne ostal le Hvala, ki je začasno prevzel zadolžitve predsednika uprave. Postopek, ki ga proti Vzajemni vodi Agencija za zavarovalni nadzor, naj bi se nanašal predvsem na pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta zavarovalnice.

 

V četrtek se je sicer iztekel rok, do katerega je morala uprava Vzajemne odgovoriti na obvestilo agencije o morebitnem imenovanju izredne uprave. Vzajemna naj bi v odgovoru zapisala, da se s takšnim ukrepom ne strinja, so poročali mediji. Agencija zaenkrat javno še ni sporočila svojega odgovora.

 

Če se bo agencija odločila za imenovanje izredne uprave Vzajemne - to možnost je napovedala pred dvema tednoma -, bo naloge nadzornega sveta Vzajemne prevzel strokovni svet agencije, naloge uprave pa izredni upravitelji, ki jih bo imenoval senat agencije ter tudi določil vrsto in obseg poslov. Ta dva organa bosta poskrbela za nemoteno tekoče poslovanje in pregled preteklega poslovanja, napovedujejo na agenciji.

 

Glede morebitnih sprememb v nadzornem svetu bodo odločali tudi na izredni skupščini, ki so jo za 6. novembra na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije sklicali v Laškem. Podpredsednik zveze Mirko Miklavčič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da izredna skupščina v vsakem primeru bo. Miklavčič je obenem Agencijo za zavarovalni nadzor pozval, naj pred izredno skupščino ne ukrepa.

 

Agencija pa je v odgovoru pojasnila, da se pri svojem delovanju ne more ozirati na javne in medijske pritiske, ampak ukrepa samostojno, na podlagi zakona o zavarovalništvu. V agenciji dodajajo, da si bodo prizadevali opraviti svoje poslanstvo odločno, nepristransko, v skladu z zakonom ter v korist vseh članov Vzajemne. Za omogočanje dolgoročnega razvoja in dobrega upravljanja Vzajemne pa bodo potrebne zakonske dopolnitve, so še navedli.