Nafta nekoliko cenejša

Cene nafte so se med današnjim elektronskim trgovanjem v Aziji nekoliko znižale, potem ko so v sredo na krilih spodbudnih podatkih o zmanjšanju zalog bencina v ZDA v ameriškem trgovanju poskočile kar za 3,90 dolarja.

Objavljeno
01. oktober 2009 13.11
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Singapur - Cene nafte so se med današnjim elektronskim trgovanjem v Aziji nekoliko znižale, potem ko so v sredo na krilih spodbudnih podatkih o zmanjšanju zalog bencina v ZDA v ameriškem trgovanju poskočile kar za 3,90 dolarja in dan zaključile na ravni 70,61 dolarja.

Zahodnoteksaška lahka nafta z novembrskim dobavnim rokom se je danes v azijskem trgovanju tako pocenila za 77 centov na 69,84 dolarja.

 

Tudi severnomorska nafta brent na londonski blagovni borzi se je danes nekoliko pocenila, in sicer za 0,63 dolarja na 68,44 dolarja za 159-litrski sod.

 

Sredin skok cen ameriške nafte za 3,90 dolarja je bil predvsem posledica novice ameriške uprave za informacije v energetiki, da so se zaloge bencina v ZDA minuli teden nepričakovano zmanjšale za 1,6 milijona sodov glede na teden pred tem. Analitiki so namreč pričakovali povečanje zalog za 1,2 milijona sodov.

 

Poleg tega so iz omenjene ustanove sporočili tudi, da je bilo povpraševanje po bencinu v štirih tednih do 25. septembra za 5,4 odstotka večje kot v enakem obdobju lani.

 

Nasprotno pa so se glede na ameriško vladno poročilo zaloge nafte v minulem tednu povečale za več od pričakovanj in so bile za 11,4 odstotka višje kot v enakem obdobju lani.

 

Investicijska banka Barclays Capital je v poročilu kljub temu zapisala, da se globalno povpraševanje po nafti postopno krepi, tako da v zadnjem četrtletju letošnjega leta pričakujejo, da se bodo cene nafte povprečno gibale okrog 76 dolarjev, naslednje leto pa naj bi narasle na okoli 85 dolarjev.