Nafta skočila na najvišjo raven v zadnjem letu

Cene nafte so se med današnjim trgovanjem v Aziji prvič po enem letu povzpele prek 75 dolarjev za 159-litrski sod. K višjim cenam nafte prispeva tudi šibak dolar, valuto, ki se je uporablja za trgovanje z nafto.

Objavljeno
14. oktober 2009 11.24
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Singapur - Cene nafte so se med današnjim trgovanjem v Aziji prvič po enem letu povzpele prek 75 dolarjev za 159-litrski sod. Temu botruje optimizem vlagateljev, da se bo povpraševanje po črnem zlatu ob prihajajoči nakupovalni sezoni ob koncu leta izboljšalo.

Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo novembra se je med azijskim elektronskim trgovanjem na newyorški blagovni borzi podražila za 91 centov na 75,06 dolarja, kar je največ po oktobru 2008. V torek se je ta vrsta nafte podražila za 88 centov na 74,15 dolarja.

 

Severnomorska nafta brent se je danes na londonski borzi prav tako podražila, in sicer za 84 centov na 73,25 dolarja za 159-litrski sod.

 

Kot pojasnjujejo analitiki, gre ob prihajajoči nakupovalni sezoni ob koncu leta pričakovati dvig povpraševanja po naftnih derivatih. Nakupovalna mrzlica naj bi namreč v ZDA, največjem gospodarstvu na svetu, privedla do večjega števila prevozov blaga s tovornjaki. Po nekaterih ocenah naj bi se cene do konca leta povzpele celo do 85 dolarjev.

 

Cene nafte se od maja letos gibajo med 65 in 75 dolarji, nanje vplivajo predvsem novice, ki kažejo na okrevanje gospodarstva po najgloblji svetovni gospodarski krizi po drugi svetovni vojni.

 

K višjim cenam nafte prispeva tudi šibak dolar, valuto, ki se je uporablja za trgovanje z nafto. Tečaj evra je danes porasel na 1,4886 dolarja, kar je največ po avgustu 2008. Tečaj dolarja se je znižal tudi v primerjavi z jenom, in sicer na 89 jenov.