Naftni derivati od polnoči dražji

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil na 1,099 evra za liter, 98-oktanski bencin na 1,117 evra na liter. Cena dizelskega goriva se bo zvišala na 1,036 evra, kurilnega olja pa na 0,593 evra na liter.

Objavljeno
19. oktober 2009 11.48
Posodobljeno
19. oktober 2009 12.39
Bencinska črpalka v Podpeči
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo opolnoči zvišale. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 0,020 evra na 1,099 evra za liter, 98-oktanski bencin prav tako za 0,020 evra na 1,117 evra na liter. Cena dizelskega goriva se bo zvišala za 0,021 evra na 1,036 evra, kurilnega olja pa za 0,026 evra na 0,593 evra na liter.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja.

 

Kot je pojasnil direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečević, je za podražitev derivatov več razlogov. Kot prvi razlog je navedel optimizem vlagateljev na ameriških in evropskih kapitalskih trgih, ki ga pripisuje predvsem rasti industrijske proizvodnje v ZDA, kar obenem kaže na krepitev gospodarstva.

 

"Na podražitve vpliva tudi relativno močan padec vrednosti dolarja, zaradi česar so vlagatelji v strahu začeli kupovati nafto, s čimer so umetno dvignili večje povpraševanje," je pojasnil in dodal, da so v preteklem obdobju zaloge surove nafte naraščale, dvig povpraševanja pa bo zaustavil večanje zalog tekočih goriv.


Brečević pričakuje, da se bo cena naftnih derivatov v letošnjem letu še krepila, večje cene pa bodo dosežene šele v naslednjem letu, saj naj bi takrat povpraševanje preseglo ponudbo. Povpraševanje naj bi po njegovem mnenju v naslednjem letu naraščalo približno za odstotek.


Ob domnevi, da se trošarina ne bo spremenila, bo 98-oktanski bencin v torek dosegel raven z 28. julija. V torek se bo v primerjavi z najvišjo vrednostjo v zadnjih mesecih, ki jo je dosegel 11. avgusta, pocenil za štiri odstotke.


95-oktanski bencin se bo v primerjavi z 11. avgustom prav tako pocenil za štiri odstotke. Najvišja vrednost dizelskega goriva pa je bila v zadnjih mesecih dosežena 25. avgusta, kar pomeni, da bo v torek v primerjavi s to vrednostjo cena nižja za 2,3 odstotka, je še pojasnil Brečević.