Naftni derivati so se pocenili

Opolnoči so se pocenili naftni derivati. Oba bencina sta se pocenila za 2,2 odstotka, dizelsko gorivo je 1,7 odstotka cenejše, kurilno olje pa 2,5 odstotka. Vlada ni spreminjala trošarin

Objavljeno
08. september 2009 08.33
Posodobljeno
08. september 2009 08.38
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Opolnoči so se pocenili naftni derivati. Oba bencina sta se pocenila za 2,2 odstotka, dizelsko gorivo je 1,7 odstotka cenejše, kurilno olje pa 2,5 odstotka. Pocenitev gre pripisati nižjim cenam nafte v zadnjem dvotedenskem obdobju, a Rasto Ovin z ekonomske fakultete v Mariboru poudarja, da se nafta lahko jeseni podraži. Kot pojasnjuje, na cene poleg gospodarskih gibanj vpliva tudi nizka temperatura, zaradi katere se cena lahko zviša. Liter najbolj prodajanega goriva po novem stane 1,117 evra, saj se je pocenil za 2,5 centa. Za malenkost bolj, za 2,6 centa, se je pocenil 98-oktanski bencin, ki stane 1,165 evra. Liter dizelskega goriva je cenejši za 1,8 centa in po novem stane 1,043 evra. Cenejše je tudi ogrevanje. Cena kurilnega olja se je namreč znižala za 1,5 centa, liter tako stane 0,596 evra. Vlada v spreminjanje trošarin tokrat ni posegala.

Potem ko je bila cena nafte še pred slabim mesecem 74 dolarjev za sod, se zdaj že več dni giblje okoli 68 dolarjev. Zahodoteksaška lahka nafta se je včeraj gibala pri 68,14 dolarja za sod, severnomorska nafta brent pa se je na borzi v Londonu zvišala za 33 centov na 67,15 dolarja. Spomnimo, da je bila nafta v začetku leta pod 40 dolarji. Ovin pojasnjuje, da so cene nafte zrasle zaradi vesti, da se gospodarstvo prebuja iz krize. »A rast na borzah, ki jo je bilo mogoče zaslediti od aprila, se je zaustavilo. Nezaupanje, ki ga vidimo na borzah, pa vpliva tudi na nafto,« dodaja Ovin. Ali je na nižje cene nafte vplival tudi konec turistične sezone in s tem morebitna manjša poraba? Ovin odgovarja da ne, saj vozniki osebnih vozil z vsakodnevnimi vožnjami v službo in na druge opravke porabijo toliko kot z vožnjo na dopuste. Bolj na ceno nafte vplivajo temperature zraka, poudarja naš sogovornik.

Iz torkove tiskane izdaje Delo