Nagrada za ekonomijo prvič ženski

Letošnja Nobelova nagrajenca za ekonomijo sta Elinor Ostrom in Oliver Williamson iz ZDA, in sicer za svoj prispevek v ekonomskem upravljanju. Ostromova je tudi prva ženska, ki je nagrajena v kategoriji ekonomije.

Objavljeno
12. oktober 2009 11.58
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Stockholm - Nobelovo nagrado za ekonomijo sta prejela Elinor Ostrom in Oliver Williamson iz ZDA. Ostromova je tudi prva ženska, ki je nagrajena v kategoriji za ekonomijo. »Raziskovanje Elinor Ostrom in Oliverja Williamsona kaže, da lahko ekonomska analiza osvetli večino oblik v družbeni organizaciji,« je zapisala komisija.

Kot so ob razglasitvi nagrajencev poudarili v žiriji, sta Ostromova in Williamson med drugim dokazala, da gospodarska analiza lahko osvetli večino oblik družbene ureditve. Ostromova bo tako prejela nagrado v vrednosti 980.000 evrov, prislužila pa si jo je z analizo gospodarskega upravljanja, ki se posebej osredotoča na upravljanje z javno lastnino oz. lastnino pod javnim nadzorom.

Ostromova je sicer profesorica na univerzi v ameriški Indiani, že v preteklih letih pa se je njeno ime pojavljalo kot ime možne nagrajenke. V prvem odzivu po razglasitvi je za švedsko televizijo poudarila, da je nagrada zanjo veliko presenečenje in je kot nagrajenka počaščena. Poleg tega je zelo presenečena tudi nad tem, da je postala sploh prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za ekonomijo, ki jo podeljujejo od leta 1969.

Poleg Ostromove je žirija nagrado podelila tudi Williamsonu za njegovo analizo ekonomskega upravljanja, posebej znotraj podjetij. Z njo je Williamson med drugim dokazal, da hierarhično urejene organizacije, kot so na primer podjetja, predstavljajo alternativo upravnim strukturam, ki se razlikujejo predvsem glede pristopa do reševanja konflikta interesov.

Gre za zadnjo v vrsti objav dobitnika ene od šestih nagrad sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Lani je Nobelovo nagrado za ekonomijo dobil ameriški ekonomist Paul Krugman, ki je nedavno obiskal tudi Slovenijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsaka nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (980.000 evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci. Nagrade sicer slavnostno podeljujejo vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.