Nagrade GZS: v krizi se je izkazalo sedem podjetnikov

Gospodarska zbornica Slovenije je danes podelila nagrade najuspešnejšim podjetnikom v lanskem letu. Tudi letos je nagrajencev sedem; v 43 letih je nagrado prejelo že 305 gospodarstvenikov, med njimi le 18 gospodarstvenic.

Objavljeno
02. marec 2011 18.37
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Ljubljana – Za leto 2010 so nagrado za najuspešnejše podjetnike prejeli direktor Termoplasti-Plame Jože Ceglar, generalni direktor Mikrografije Boštjan Gaberc, direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik upravnega odbora Inlesa Andrej Mate, predsednik uprave in prokurist Robotine Devid Palčič, predsednik uprave NEK Stane Rožman in direktor družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek.

Predsednik komisije za izbor nagrajencev Janez Bohorič je na tiskovni konferenci pojasnil, da komisijo sestavljajo nekdanji nagrajenci. Zaradi gospodarske krize je bila izbira po eni strani otežena, po drugi strani pa lažja, saj je ločila dobra podjetja od slabih. Najboljše gospodarstvenike so izbirali v treh kategorijah: mala, srednja in velika podjetja. Posebno težo so namenili ravni poslovne kulture in odgovornosti podjetij do družbe.

Letošnji nagrajenci so dokazali, da je z znanjem, zagonom in ustvarjalnostjo mogoče biti uspešen tudi v sedanjih razmerah, ne da bi bilo za to treba žrtvovati družbene vrednote. Nagrajenci poudarjajo, da danes brez vlaganja v razvoj in širjenja na tuje trge ni mogoče biti zelo uspešno podjetje, zaradi tega namenjajo veliko pozornosti posodabljanju procesov, krepitvi blagovnih znamk in povečevanju izvoza. Kljub krizi so imela lani vsa podjetja rast prodaje.

Številni med njimi so aktivni tudi v ekologiji. Podjetje Robotina, denimo, upravlja sončne elektrarne. Andrej Mate iz Inlesa je kot uspeh podjetja izpostavil, da so pri ekološkem skladu dosegli subvencioniranje izdelave lesnih in aluminijastih okvirjev oken, in ne plastičnih.

Bogomir Strašek pa uspeh družbe KLS Ljubno pripisuje predvsem poslovni kulturi, ki je zasnovana na medsebojnem spoštovanju in poštenosti. Stane Rožman iz Nuklearne elektrarne Krško je na tiskovni konferenci med drugim dejal, da računajo na ugodno državno strategijo, ki bo omogočala investicije v objekte za izvoz energije. Pri tem je napovedal še svoj odhod iz družbe, ki jo vodi že 23 let.