Najbolj sta kriva Kozmus in Hastor

Janko Zakeršnik je zavrnil prvo ponudbo za prodajo večinskega deleža družbe, Kozmusa in Hastorja je povabil, naj pripravita novo, resno ponudbo. Drama Preventa Globala se tako le še stopnjuje.

Objavljeno
02. november 2009 09.26
Janko Zakeršnik
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Večinski lastnik Preventa Globala Janko Zakeršnik ni sprejel ponudbe Jožeta Kozmusa, ki mu je za 52-odstotni delež te nekoč uspešne slovenjgraške družbe ponudil 5,2 milijona evrov. Zavrnitev je pospremil s tri strani dolgim pismom, v katerem je Kozmusa in lastnika Preventa Dev v Wolfsburgu Nijaza Hastorja obdolžil, da sta oškodovala matično podjetje v Slovenj Gradcu, si delila velike dobičke in Global »s sistematičnim in neusmiljenim izčrpavanjem« pripeljala na rob prepada. Kozmusa in Hastorja je povabil, naj pripravita novo, resno ponudbo. Drama Preventa Globala se tako le še stopnjuje.

Jože Kozmus
, ki je bil od leta 1980 do 2007 direktor oziroma predsednik uprave Preventa Globala, se je v reševanje matične Preventove družbe vključil v začetku minulega tedna, ko so se odnosi med Globalom in Preventom Dev v Wolfsburgu nevarno poslabšali. Nijaz Hastor je takrat napovedal preklic vseh pogodb v slovenskih tovarnah in selitev programov, kar bi v zelo kratkem času pripeljalo do stečaja krovnega Preventa Globala. Kozmus kopice obtožb Janka Zakeršnika ni komentiral. Razglasil je le, da večinski lastnik Globala ponudbe ni sprejel. »Vendarle menim, da je to prvi korak v pravo smer, saj smo se o rešitvi nosilca gospodarskega razvoja na Koroškem naposled vsaj začeli pogovarjati,« je rekel Kozmus, ki mu je predsednik zdajšnje uprave Preventa Ivan Majcen konec maja letos iz krivdnih razlogov odpovedal delovno razmerje kot svetovalcu uprave. Kozmus je »trdno prepričan«, da je »v pogovoru vseh za isto mizo možno najti sprejemljivo rešitev, ki bo dobra za Prevent, njegove zaposlene in koroško gospodarstvo«.

Zdaj še večinski lastnik Preventa Globala Zakeršnik v pismu nekdanjemu direktorju med drugim piše, da sta Kozmus in Hastor skupaj ustanovila Prevent Dev in oškodovala Prevent Global za veliko milijonov takratnih nemških mark. Denar iz družbe Prevent Handels je na nepregleden način odtekal v Prevent Dev. Slovenjgraški Prevent je bil ob ustanovitvi Preventa Dev v Wolfsburgu njegov večinski lastnik, tam pa sta plače kot direktorja dobivala tako Hastor in Kozmus. Medtem je Prevent Dev zdrsnil v stoodstotno Hastorjevo lastništvo. Zakeršnik je svoja dolgoletna družbenika obtožil, da sta na špekulativen način ustanovila tudi lenarški Prevent Halog. Pri Preventu sta dobila kapital in znanje, lastnik je Hastor, Kozmus in Šavli pa sta tiha družbenika. »Leta 2007 ste si razdelili 20 milijonov evrov dobička,« je napisal Zakeršnik.

Več v tiskani zdaji Dela.