Najbolj veličastne slovenske družbe

Bonitetni hiši I v krizi ni uspelo zbrati 50 podjetij z najvišjim kreditnim ugledom. Pred petimi leti so družbe, 
ki so pristale v insolvenčnih postopkih, izkazovale desetkrat manjše obveznosti do dobaviteljev kot zdajšnje.

Objavljeno
21. februar 2011 13.30
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Ljubljana – Potem ko je Bonitetna hiša I za leto 2007 zadnjič podelila priznanje rating leta, nato pa zaradi krize in drugih okoliščin ni mogla zbrati 50 podjetij z najvišjim kreditnim ugledom, se v leto 2011 vrača s 50 »veličastnimi« podjetji, torej podjetji, ki so imela leta 2010 najvišji rating. Napovedujejo tudi, da bi v prihodnjem letu, torej 2012, lahko spet začeli nagrajevati podjetja z najvišjim kreditnim ugledom. Kot pravi Andrej Brvar iz Bonitetne hiše I, se kriza najprej pozna pri bonitetni oceni. Pred sedmimi leti so najboljšo bonitetno oceno podelili petim odstotkom vseh ocenjevanih družb, lani pa je bilo teh družb samo še pol odstotka. To naj ne bil rdeči alarm samo za podjetja, temveč tudi za bonitetne hiše.

Tako imenovanih poslovnih nesreč je bilo v zadnjem času v Sloveniji veliko, pravi Andrej Brvar. Lani je bilo začetih stečajev, prisilnih poravnav in likvidacij za 566 podjetij in te družbe v svojih bilancah izkazujejo več kot 2,7 milijarde evrov obveznosti do dobaviteljev. Pred petimi leti so družbe, ki so pristale v insolvenčnih postopkih, izkazovale desetkrat manjše obveznosti do dobaviteljev kot zdajšnje. Teh je toliko, da ogrožajo ne samo posamezna podjetja, temveč cele panoge. Po podatkih Ajpesa se je samo lani število pravnih oseb z blokadami računov nad pet dni povečalo za četrtino. Neporavnane obveznosti pa so se v zadnjem letu povečale za 40 odstotkov. Tako je podjetij s solidno oceno vse manj, čedalje bolj tveganih podjetij pa vedno več.

Medtem ko je Bonitetna hiša I v preteklem obdobju med podjetji z najvišjo boniteto izbrala prvih 50 podjetij, tokrat seznama niso krčili. Že v preteklosti so opozarjali, da so družbe kapitalsko podhranjene. Povprečje vseh družb, ki so jih lani ocenjevali, je imelo le 16 odstotkov lastniškega kapitala. Res pa je, da imajo družbe z najboljšo oceno kar 75 odstotkov lastniškega kapitala in praviloma več prihodkov dosežejo na tujem kot doma. Tokratnih 50 veličastnih podjetij je ustvarilo dvakrat toliko prodaje na zaposlenega kot v povprečju slovenske družbe in imajo dvakrat višji koeficient likvidnosti.