Najboljši sosed na jugovzhodne trge

Mercator poleg Bolgarije, kjer je v sredo odprl prvi hipermarket, letos načrtuje še začetek delovanja v Albaniji. Do konca leta 2011 bo vstopil še na Kosovo in v Makedonijo.

Objavljeno
08. oktober 2009 18.02
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - S tem bo sklenil širitev v Jugovzhodni Evropi in se posvetil krepitvi tržnih deležev s ciljem uvrstiti se med tri vodilne trgovce na devetih trgih regije. Kot je na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani pojasnil predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, so z odprtjem hipermarketa v bolgarski Stari Zagori vstopili na prvi trg zunaj območja nekdanje Jugoslavije. Potem ko je z letom 2000 začel širitev na trge Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore naj bi bil do konca leta 2011 po načrtih navzoč na devetih trgih regije.

"Tako bomo pokrivali celotno JV Evropo in se ne nameravamo več širiti, ampak želimo zgraditi vodilne tržne deleže," je dejal Debeljak. Po njegovih besedah kljub kriznim časom razvojne aktivnosti potekajo nemoteno, čeprav so investicijski načrt v primerjavi z letom 2008 skoraj prepolovili. Letos načrtujejo investicije v vrednosti 159 milijonov evrov.

Mercator ima v lasti skoraj 95 odstotkov nepremičnin, v katerih delujejo trgovine. Njihova trenutna vrednost znaša približno poldrugo milijardo evrov. Z reorganizacijo skupine Mercator, ki bo začela veljati z letom 2010, se bo ena od šestih organizacijskih enot ukvarjala z upravljanjem nepremičnin.

Članica uprave Vera Aljančič Falež je spomnila na odločitev vodstva družbe za prerazporeditev dodatkov za uspešnost, in sicer od zaposlenih z višjimi plačami k zaposlenim z nižjimi plačami. Predsedniku uprave se tako plača znižuje za 25 odstotkov, članom pa za 30 odstotkov. Skupaj s približno petodstotnim znižanjem plač v začetku leta to pomeni 30- oz. 20-odstotno znižanje. Bruto plača predsednika uprave tako znaša 12.375 evrov, članov uprave pa 11.220 evrov.

Direktorjem in drugim vodstvenim kadrom, zaposlenim po individualnih pogodbah o zaposlitvi, se bruto plače znižajo za 10 odstotkov, ostalim zaposlenim pa se dodatki za uspešnost prerazporedijo tako, da se tistim z višjimi prejemki dodatki znižajo za od tri do pet odstotkov njihovih bruto osnovnih plač, tistim z nižjimi plačami za dodajo dodatki v višini od tri do sedem odstotkov.

Višine najnižje plače v Mercatorju Aljančič Faleževa zaradi konkurence ni želela razkriti, je pa pojasnila, da znaša v Mercatorju povprečen znesek stroška dela 1391 evrov. Sicer pa se, kot je pojasnila, približno eni tretjini sodelavcem plače znižujejo, približno polovici pa zvišujejo.

Mercator v Sloveniji zaposluje 12.700 ljudi, na ravni skupine pa 21.600. Večji odklonov pri številu zaposlenih v prvem polletju ni bilo, je dejala Aljančič Faleževa.