Največ možnosti za zaposlitev po diplomi v zdravstvu

V devetih mesecih po opravljeni diplomi imajo največ možnosti za zaposlitev diplomanti v zdravstvu in računalništvu, najmanjšo pa na področju umetnosti in humanistike.

Objavljeno
13. september 2009 13.04
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Ljubljana  - V devetih mesecih po opravljeni diplomi imajo največ možnosti za zaposlitev diplomanti v zdravstvu in računalništvu, najmanjšo pa na področju umetnosti in humanistike. Verjetnost zaposlitve pa je odvisna tudi od ustanove, kjer se je posameznik izobraževal, je pokazala raziskava ljubljanske ekonomske fakultete.

V prvih treh mesecih po koncu študija se po podatkih raziskave zaposli več moških kot žensk, nekaj mesecev kasneje pa zaposlitvenih razlik med spoloma ni več, vendar naj bi imele diplomantke z otrokom veliko manj možnosti za zaposlitev.

Zbrani podatki kažejo, da imajo za zaposlitev v kratkem času po diplomi največ možnosti diplomanti ljubljanske univerze. Po devetih mesecih je bilo med univerzami največ brezposelnih diplomantov primorske univerze, najteže pa do zaposlitve pridejo diplomanti samostojnih visokošolskih zavodov in diplomanti višjih strokovnih šol, ki do diplome niso imeli zaposlitve.

Ob diplomiranju je največ zaposlenih diplomantov s področja tehnike, sledi družboslovje in nato naravoslovje. Diplomanti tehnike pa so med najbolj zaposljivimi tudi po devetih mesecih.

Študij na visokošolskih in višješolskih ustanovah je v Sloveniji leta 2007 skupno uspešno zaključilo 14.725 diplomantov. Več kot polovica jih je diplomirala na Univerzi v Ljubljani. Do diplome jih je bilo zaposlenih nekaj več kot 35 odstotkov, devet mesecev po diplomi pa manj kot 60 odstotkov.

Z omenjeno generacijo študentov so tako prvič znani podatki o njihovem zaposlovanju, tako za določen kot nedoločen čas, so sporočili z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Raziskavo so izvedli v okviru ciljnega raziskovanja programa Financiranje visokega šolstva za tretje desetletje, v katerem sta sodelovali ljubljanska ekonomska fakulteta in Fakulteta za management Univerze na Primorskem.