Največje podražitve v Sparu in Pošti Slovenije

Zveza potrošnikov Slovenije je razgrnila črno listo zabeleženih podražitev. Pri storitvah je po višini podražitve absolutna zmagovalka Pošta Slovenije, pri podražitvah izdelkov pa je prvi Spar.

Objavljeno
14. december 2006 18.00
Bo Mobitelu uspelo na Kosovu?
Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes razgrnila težko pričakovano črno listo zabeleženih podražitev. Na strani storitev je po višini podražitve absolutna zmagovalka Pošta Slovenije, ki je storitev odprave pošiljke na nov naslov v obdobju med februarjem in novembrom podražila za 164 odstotkov, na strani podražitve izdelkov pa se je najbolj, za 54 odstotkov podražil zmrznjen krompirček Ledo, ki ga ponuja trgovina Spar. Na lestvici večjih podražitev se je kljub zavezi znašel tudi Mobitel (glej pripeti tabeli zgoraj desno).

Podražitve pred uvedbo evra?

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila predsednica ZPS Breda Kutin, so podražitve določenih Mobitelovih paketov vzorčni primer podražitve pred uvedbo evra, saj so se cene naročnine pri določenih paketih storitev zaokrožile na 99 centov. Cena mesečne naročnine enotnega paketa se je namreč podražila za 19,5 odstotka na 2,99 evra, cena naročnine za Itak paket, SOS paket plus in penzion plus paket pa za 10,6 odstotka na 5,99 evra.

V ZPS se zaradi navedenih podražitev ne morejo strinjati z novembrskim zagotovilom družbe Mobitel, da se cene na ravni celotnega podjetja ne bodo spreminjale več kot odstotek. Morda je res, da se cene na ravni podjetja niso spremenile, vendar pa, kot je ponazorila Kutinova, upokojencem, ki ne pošiljajo sporočil MMS, morebitna pocenitev te storitve ne bi čisto nič koristila. Nasprotno pa bi jih dvig mesečne naročnine zagotovo "udaril po žepu", je dejala.

Na strani storitev se je v obdobju od prvega merjenja cen v februarju najbolj podražilo parkiranje v parkirni hiši Trdinova v Ljubljani. Deseturno parkiranje se je v navedenem obdobju namreč podražilo za 100 odstotkov, štiriurno parkiranje pa za 45 odstotkov. Skok cen so v ZPS opazili tudi v mariborskem in celjskem kinu. Kolosej je ceno kino vstopnic v obeh primerih zvišal za 33 odstotkov na 1006 tolarja oz. 4,20 evra, kar je po besedah Kutinove tipično zaokroževanje zaradi uvedbe evra.

Podražitve tudi v bančnem sektorju


Tudi bančni sektor izkorišča uvedbo evra za podražitev svojih storitev, ugotavljajo na ZPS, čeprav v zadnjem polletju bistvenih cenovnih sprememb niso zaznali. Banke so namreč podražitve svojih storitev koordinirano opravile že v preteklem letu, podražitvam v večjih bankah pa so praviloma sledile tudi manjše.

Cena za vodenje transakcijskega računa se je med 1. januarjem 2005 in 2. marcem 2006 v Novi ljubljanski banki (NLB) zvišala za 17,5 odstotka, v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) za 7,6 odstotka, v SKB banki za 6,3 odstotka. Plačilo položnice prek spleta se je v NLB podražilo za 87,5 odstotka, v SKB banki za 66 odstotkov, v Abanki za 50 odstotkov, v Deželni banki pa za 25 odstotkov, medtem ko v NKBM cene te storitve v navedenem obdobju niso spreminjali, so pa to storitev podražili kasneje v tem letu, in sicer za 116 odstotkov.

Celotna črna lista ZPS je dostopna na spletni strani zveze in na www.evropotrosnik.si. Za boljšo preglednost so tabele razdelili glede na izdelke in na storitve, znotraj tega pa še na podražitve, ki so višje od deset odstotkov, in na tiste med šestimi in desetimi odstotki. Prvo mejo - šest odstotkov - so določili kot "debel" dvakratnik letne inflacije, 10 odstotkov pa predstavlja štirikratnik letne inflacije.