Največji banki: izpostavljenost do menedžerskih odkupov je majhna

Na seji odbora za finance in monetarno politiko sta predstavnika največjih slovenskih bank zagotovila, da kreditiranje menedžerskih prevzemov ne ogroža stabilnost NLB in NKBM.

Objavljeno
09. marec 2011 19.09
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana - Član uprave NLB David Benedek je dejal, da izpostavljenost največje slovenske banke zaradi financiranja menedžerskih prevzemov znaša 180 milijonov evrov, kar je približno odstotek bilančne vsote NLB. Predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič pa je povedal, da so v desetih letih za menedžerske odkupe namenili približno 57 milijonov evrov kreditov, od česar je poplačanih 50 milijonov evrov, celoten kreditni portfelj mariborske banke pa je 3,5 milijarde evrov.

Portfelj menedžerskih kreditov se redno servisira. V zadnjih dveh letih se je zmanjšal za več kot polovico in tudi prihodnje iz tega portfelja ne pričakujemo večjih izgub, je dejal David Benedek. Ob tem je dodal, da zunanja revizija in interna revizija v NLB niso odkrile nepravilnosti pri odobravanju posojil za menedžerske prevzeme. Po drugi strani so revizije nekaterih drugih bančnih poslov pokazale na nepravilnosti, zato je uprava nekatere uslužbence že odpustila, podala pa je tudi odškodninske tožbe in kazenske ovadbe.

Tudi v NKBM zunanja revizija ni ugotovila nepravilnosti pri kreditiranju prevzema Istrabenza in Pivovarne Laško. NKBM zaradi teh kreditov ni imela škode, je ocenil Kovačič. Ob tem je dodal, da je ocena izpostavljenosti bank v državni lasti do teh financiranj pretirana. Poleg tega te problematike ne moremo naprtiti samo bankam v državni lasti, saj so tudi ostale banke morale oblikovate velike oslabitve.