Najverjetnejši kandidat za prvega moža ECB morda ne bo Axel Weber

Tekma za prvega moža Evropske centralne banke (ECB) se je odkrito pričela, ko se je nepričakovano in nenadno umaknil nemški kandidat Axel Weber, ki je veljal za prvega kandidata najpomembnejšega mesta v ECB.

Objavljeno
10. februar 2011 13.06
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Ljubljana - Z umikom je odprl možnosti drugim kandidatom, in tako so guvernerji centralnih bank Italije, Mario Draghi, Luxemburga, Yves Mersch in Finske, Erkki Liikanen, videli priložnost, piše Bloomberg. Tudi nemški Klaus Regling, ki vodi regionalni reševalni sklad je pokazal željo, da bi nadomestil Jean-Clauda Tricheta, kateremu se osemletni mandat, brez možnosti podaljšanja, izteče oktobra.

"Najboljši kandidat je iz igre," je dejal Marco Valli, glavni ekonomist za evroobmočje v Unicredit Global Research iz Milana. "Zdaj se lahko osredotočimo na druge kandidate in na politično tekmo v podporo naslednjemu predsedniku ECB.

Po poročanju Bloomberga je Webrova usoda odprla debato o mestu drugega najpomembnejšega denarnega sistema za ameriškim Fedom, ravno v času, ko se evropski voditelji spoprijemajo s tem, kako preseči dolžniško krizo.

Neimenovani mediji so po pisanju Bloomberga poročali še, da se je Weber, prvi mož Bundesbanke, umaknil, kar je podrlo nemške zakulisne napore za nominacijo Webra na čelo ECB. To naj bi privedlo tudi do telefonskega konflikta s kanclerko Angelo Merkel, kar naj bi potrdili tudi Webrovi sodelavci. 53-letni Weber naj bi zapustil Bundesbanko na način, ki bi ga zaradi neizpolnjevanja pogojev izključil iz tekme za prvega moža ECB. Odšel naj bi približno leto dni pred iztekom mandata, ki se sicer izteče aprila 2012. Weber, ki pisanja do zdaj ni hotel komentirati, bo imel danes govor na Dunaju.