Nekdanji Murini delavci s tožbami do pravice in denarja

1829 nekdanjih delavcev Murinih hčerinskih družb toži matično družbo Mura, d. d., v stečaju za plačilo 13,2 milijona evrov odpravin, neizplačanih plač in regresa za letni dopust.

Objavljeno
04. marec 2011 16.09
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Murska Sobota - Na tukajšnji izpostavi mariborskega Delovnega sodišča so bile vsebinske obravnave (zaslišanje prič in delavcev) treh zadev iz enotne tožbe, s katero 1620 nekdanjih Murinih delavcev zahtevajo od Mure, d. d., v stečaju plačilo neizplačanih plač, regresa za letni dopust in odpravin. Največjo skupino delavcev v tožbi proti nekdanjemu podjetju brezplačano zastopa Odvetniška pisarna Borut Soklič iz Celja.

Preostalih 217 nekdanjih delavcev na sodišču brezplačno zastopa Odvetniška pisarna Matoz iz Kopra in po pooblastilu ZSSS Odvetniška pisarna Hari iz Murske Sobote. Sodišče je enotno tožbo 1620 delavcev razdelilo na devet sklopov, po besedah sodnika Bojana Žuniča bodo to število zaradi lažjega dela povečali še za petnajst. Po Sokličevih besedah bo drobljenje enotne tožbe vplivalo na časovno dolžino odločanja sodišče, obstaja pa tudi možnost, da vsi tožbeni zahtevki nekdanjih delavcev Mure ne bodo obravnavani enakopravno.

Sodišče je tožbeni zahtevek enega o delavcev, ki jih zastopa odvetniška pisarna Hari, že zavrnilo kot neutemeljenega. Muro, d. d., v stečaju za neizplačane odpravnine, plače in letni regres toži skupno 1829 delavcev, ki so bili zaposleni v hčerinskih družbah Mura Ženski plašči, Mura Moški plašči in Muralist. Stečajni upravitelj Mura, d. d., Branko Đorđević jim je namreč prerekal terjatve na račun neizplačanih denarnih prejemkov v višini 13,2 milijona evrov.

Delavci so svoje terjatve prijavili tudi v družbah, v katerih so bili zaposleni in so šle v stečaj, vendar so te brez premoženja in v lasti Mura, d. d., v stečaju. Đorđević je priznal vse terjatve 1121 delavcev, ki so bili ves čas do stečaja zaposleni v Mura ,d. d.

Eden od argumentov delavcev za plačilo odpravin, neizplačanih plač in regresa za letni dopust je domnevno nepravila prezaposlitev iz matične družbe Mura, d. d., v tri hčerinske družbe.