Nemci ne nameravajo preseliti proizvodnje

Proizvodnjo želimo ohraniti v Sloveniji, po našem načrtu pa bi delo v Prevent Globalu obdržalo minimalno 500 ljudi, pravi Carsten Unverrich. V Preventu Dev želijo najprej zamenjati upravo z Ivanom Majcnom na čelu.

Objavljeno
29. oktober 2009 17.52
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Proizvodnjo želimo ohraniti v Sloveniji, po našem načrtu pa bi delo v Prevent Globalu obdržalo minimalno 500 ljudi. Takšne načrte je predstavil Carsten Unverrich, pooblaščenec Preventa Dev za Prevent Global. V Preventu Dev, manjšinskem delničarju slovenjgraškega Preventa, želijo najprej zamenjati upravo z Ivanom Majcnom na čelu in nato, kot pravijo, narediti vse za preprečitev nastopa insolvenosti družbe.

Prevent je že več mesecev bojišče med glavnima lastnikoma družbe; večinskim Jankom Zakeršnikom, ki je postavil predsednika uprave Ivana Majcna, in manjšinskim Nijazom Hastorjem. Ta je lastnik Preventa Dev, največjega naročnika Prevent Globala, ki je že zagrozil s prekinitvijo poslov. Prednost Slovenije znanje »Od uprave Prevent Globala smo devet mesecev pričakovali poslovni načrt, a ga nismo dobili. Zato smo bili prisiljeni, da naredimo svoj načrt, čeprav za to nismo odgovorni,« je dejal Unverrich. Po njegovih besedah si želijo ohraniti proizvodnjo v Sloveniji, a ni želel povedati, ali tudi v vseh treh slovenskih tovarnah v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in Mirni. Izrazil je potrebo po krčenju stroškov, saj so cene in naročila padla za 30 odstotkov. Zato naj bi bilo treba zmanjšati število zaposlenih. Trenutno je v vseh treh tovarnah 1300 delavcev. »Trenutno je v načrtu, da bi bilo v slovenskih tovarnah Preventa zaposlenih med 500 in 600 ljudi, poleg njih pa še administrativni delavci. V prihodnosti bi se število morda povečalo na 1000,« je načrt predstavil Unverrich.

Več v petkovi tiskani izdaji Delo