Nemec se ne boji revizije

Nekrivdna razrešitev uprave Darsa je politično čiščenje, kljub Pahorjevim predvolilnim obljubam, da takih menjav ne bo, je povedal Gregor Virant

Objavljeno
11. september 2009 23.29
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - Nekrivdna razrešitev uprave Darsa je politično čiščenje, kljub predvolilnim obljubam Boruta Pahorja, da takih menjav ne bo, je včeraj povedal Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo in predsednik Odbora Strokovnega sveta SDS za javno upravo. Pahor je zagotovil, da se bodo menjave zgodile samo zaradi krivdnih razlogov, pa tudi, da na tem stoji in pade vlada. Očitno, je rekel Virant, je vlada že večkrat padla, nazadnje v četrtek, ko je nekrivdno razrešila upravo, ki jo je vodil Tomislav Nemec.

Nemčeva uprava je dobila razrešnico za poslovanje v letu 2008, delala je v korist davkoplačevalcev in uporabnikov, kar pomeni veliko spremembo filozofije, saj ni delala v korist izvajalcev. Razrešeni Tomislav Nemec je povedal, da so bile razmere ob njegovem prihodu na Dars pred dvema letoma težke, kar nekaj naložb je zastalo. Njegova ekipa je prišla spreminjat razmere, ne pa po privilegije. V tem času so dosegli številne spremembe, ki se jih morda še ne vidi, a se bodo v prihodnosti; predvsem pa je zmanjšan vpliv interesnih skupin. Od gradbincev do, na primer, vzdrževalcev, ki jih je Dars najemal, zdaj pa je ob vsakem naročilu opreme obveznost dobavitelja izobraževanje Darsovega kadra za vzdrževanje.

Razlogov za krivdno razrešitev po prepričanju Tomislava Nemca praktično ni. Računsko sodišče je šentviški predor proučevalo za obdobje (2004 do 2007) pred prihodom nove uprave, ki pa je novembra 2007 podpisala aneks s soglasjem nadzornega sveta. Za padanje ometa ni odgovoren Dars, kar je bilo na sodišču že dvakrat potrjeno. Skupni stroški za predore Barnica in Tabor na Rebrnicah, ki jih je gradil Vidoni, niso presegli pogodbene vrednosti, z aneksom pa se je strinjal že novi nadzorni svet.

Gregor Virant je že kot minister obžaloval, da je Tomislav Nemec zapustil načelniško mesto v ljutomerski upravni enoti, saj je bila pod njegovim vodstvom pravi zgled uspešnosti. Že takrat mu je odsvetoval, da se spusti v sršenje gnezdo (Dars). Hkrati je bil prepričan, da bo to dobro za državo. Sporazum o mirovanju zaposlitve v upravni enoti je bil pisan za normalne razmere in normalen (petletni) mandat, tako da bi se Nemec po izteku lahko vrnil v upravno enoto, ne pa na načelniški položaj.

Odpravnine so vedno predvidene, če gre za nekrivdno razrešitev; če bi bilo delo slabo, tudi odpravnin ne bi bilo. Sicer pa odpravnina v višini šestmesečne plače nikakor ne dosega milijonske odpravnine za nekdanjega prvega moža NLB Marjana Kramarja. Gregor Virant je zato včeraj javno vprašal Boruta Pahorja, kje je zdaj ta milijon.

Očitek o dvojni zaposlitvi je po Virantovi razlagi nesmiselen, saj nihče ne more imeti dveh služb, Nemcu pa je bilo le prepuščeno, da bi se sam odločil ali za vrnitev v upravno enoto ali za nadaljevanje dela v Darsu. Tomislav Nemec je včeraj povedal, da se je bil odpravnini pripravljen tudi odpovedati, če bi se vrnil v upravno enoto. A tam je bila januarja imenovana nova načelnica, drugega podsekretarskega mesta pa v Ljutomeru ni. Nove zaposlitve za čas po Darsu še nima, a verjame, da bo zaposlitev dobil. Tomislav Nemec pojasnjuje, da se s prometnim ministrom Patrickom Vlačičem res ni pogovarjal o tem, da bi odšel v upravno enoto brez odpravnine, ker se mu je to zdelo samo po sebi logično.

Člani Nemčeve uprave bodo po podpisanem sporazumu o predčasnem prenehanju mandata še štiri mesece ostali na Darsu, potem pa jim pripada odpravnina v višini šestkratnika mesečne plače. Tomislav Nemec je včeraj potrdil, da bo odpravnina obračunana po v pogodbi o zaposlitvi zapisani plači, ki pa je za 20 odstotkov višja od izplačil v zadnjih mesecih, ko se je Dars držal priporočila vlade o znižanju plač. (Tomislav Nemec naj bi tako dobil okrog 66 tisoč evrov odpravnine, op. a.).

Iz sobotne tiskane izdaje Delo