Nemiri v Egiptu še kar dražijo nafto

Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale, kar je posledica nepričakovanega zmanjšanja zalog v ZDA ter protestov proti egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

Objavljeno
09. februar 2011 10.48
Sueški prekop
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Singapur - Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena marca, se je v elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku do opoldneva po singapurskem času podražila za 54 centov na 87,48 dolarja za 159-litrski sod. Včeraj se je ta nafta pocenila za 54 centov na 86,94 dolarja, piše STA.

Marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu podražile za 38 centov na 100,30 dolarja. Po poročanju STA so z ameriškega naftnega inštituta še včeraj sporočili, da so se zaloge nafte v ZDA prejšnji teden znižale za 558.000 sodov. "Poročilo inštituta je spodbudno," so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zapisali analitiki, ki so pričakovali povečanje zalog. Ministrstvo za delo bo uradne podatke o zalogah nafte objavilo danes.

Na rast cen nafte pa še naprej vplivajo nemiri v Egiptu. Včeraj je več sto tisoč protestnikov preplavilo trg Tahrir v Kairu in številna mesta v državi, kar je bil največji prikaz nasprotovanja Mubarakovi politiki, odkar so se začeli protesti.

Trgovci z nafto se bojijo, da utegnejo napetosti v Egiptu ogroziti transport nafte prek Sueškega prekopa, dodaja STA.