Nemška vlada predvideva 1,2-odstotno rast

Nemško gospodarstvo po mnenju vlade okreva, saj naj bi prihodnje leto gospodarska rast dosegla 1,2 odstotka. Nemški inštituti pa na drugi strani opozarjajo, da je mogoč še en kreditni krč.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.42
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Berlin - Nemško gospodarstvo po mnenju vlade okreva, saj naj bi prihodnje leto gospodarska rast dosegla 1,2 odstotka. To je za 0,7 odstotne točke višje od prvotne napovedi. Tudi letošnje leto naj bi se končalo bolje: obseg bruto domačega proizvoda (BDP) naj bi se skrčil za pet odstotkov namesto aprila pričakovanih šest odstotkov.

"Razveseljivo je, da bo nazadovanje gospodarstva letos nekoliko manj dramatično, kot pa smo se bali spomladi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil nemški minister za gospodarstvo Karl-Theodor zu Guttenberg.


Še vedno pa bo naraščala brezposelnost: po vladnih napovedih naj bi bilo letos brez dela letos 3,5 milijona ljudi, prihodnje leto pa 4,1 milijona. Povečanje je povezano z iztekom protikriznih ukrepov in še vedno nizko proizvodnjo. Konec leta 2008 je bilo v Nemčiji 3,3 milijona brezposelnih.


Nemški inštuti pa so opozorili, da je pot ekonomskega okrevanja nestabilna. Banke lahko v naslednjih letih doživijo ponovno krizo, ko bodo prišli na površino slabi dolgovi, in sicer že v letu 2010, kar pravijo, lahko privede do kreditnega krča. Najprej so bile obremenjene velike banke, sedaj pa bodo prišle na vrsto še manjše banke.