Nemško gospodarstvo se je občutno ohladilo

Vodilni nemški gospodarski inštituti so letošnjo napoved rasti BDP znižali z dveh na 1,3 odstotka.

Objavljeno
09. oktober 2014 14.56
vidic bayer
A. S., gospodarstvo, STA
A. S., gospodarstvo, STA
Berlin − Nemško gospodarstvo bo v letošnjem letu raslo po 1,3-odstotni, prihodnje leto pa po 1,2-odstotni stopnji, v jesenski skupni napovedi ocenjujejo vodilni nemški gospodarski inštituti − münchenski Ifo, kielski Ifw, Iwe iz Halleja in essenski Rwi. To je precej manj od napovedi o krepitvi nemškega bruto domačega proizvoda za 1,9 oziroma dva odstotka, ki so jo pričakovali pred pol leta. Vlado so pri tem pozvali, naj okrepi izdatke za naložbe in zmanjša davčna bremena.

»Nemško gospodarstvo se je občutno ohladilo,« navajajo inštituti. »BDP se je v drugem četrtletju skrčil, v tretjem pa stagniral. To kaže, da je motor gospodarske rasti težko znova zagnati,« navajajo v sporočilu za javnost.

Inštituti opozarjajo na šibkost tako v domačem povpraševanju kot povpraševanju iz tujine. Razpoloženje med nemškimi potrošniki se je poslabšalo, podjetja pa pri načrtovanju naložb ostajajo zelo previdna. »Zmerna rast v svetovnem gospodarstvu in nizka raven gospodarskega zagona v območju evra prav tako vplivata negativno,« navajajo.

Nemški strokovnjaki opozarjajo na dogajanje na kitajskem nepremičninskem trgu in zaostrene odnose med Rusijo in zahodnimi državami.

»Še večje tveganje bi se lahko skrivalo v bilancah bank z območja evra,« so zapisali. Negativno tveganje predstavlja tudi šibka rast cen v območju evra. »Presenetljivo nizka inflacija pomeni, da je realno breme starih dolgov višje od pričakovanj,« poudarjajo inštituti, a deflacije v območju evra za zdaj ne pričakujejo.