Nenapovedana preiskava tudi v Sandozu

Evropska komisija je nenapovedano preiskavo izvedla tudi v generičnem delu švicarskega Novartisa, družbi Sandoz, ki ima v lasti tudi slovenski Lek. Predmet preiskave so bili Sandozovi prostori v Franciji.

Objavljeno
07. oktober 2009 14.45
Novartis kupuje
Š. Ro./Da.O./STA
Š. Ro./Da.O./STA
Basel - Predstavniki Evropske komisije so v torek nenapovedano preiskavo izvedli tudi v generičnem delu švicarskega Novartisa, družbi Sandoz, ki je lastnica slovenskega Leka. Predmet preiskave so bili Sandozovi prostori v Franciji, so sporočili iz Novartisa, podrobnejših informacij pa niso navedli.


V Novartisu so ob tem poudarili, da Evropska komisija ni preiskovala nobene druge družbe iz skupine Novartis. Hkrati v švicarskem farmacevtskem velikanu poudarjajo, da bodo s komisijo zgledno sodelovali. Iz Leka so ob tem pojasnili, da jih predstavniki komisije niso obiskali, podobno so zatrdili tudi v Krki.

 

Evropska komisija je sicer zaradi suma omejevalnih poslovnih praks in zlorabe prevladujočega tržnega položaja poleg Sandoza preiskala vsaj še dve drugi evropski farmacevtski družbi. Preiskavo sta namreč potrdila francoski Sanofi Aventis in francoska podružnica nemškega Ratiopharma. V Bruslju medtem o imenih družb, ki so predmet preiskave, molčijo.

 

Iz Bruslja so sicer v torek sporočili, da preiskava prostorov podjetja še nikakor ne pomeni, da so podjetja dejansko kršila pravo konkurence EU, saj gre le za predhodni korak. Za končanje preiskav ni določen nikakršen rok, njihovo trajanje pa je odvisno od vrste dejavnikov, med katerimi so kompleksnost primera, pripravljenost podjetij na sodelovanje s komisijo in uporaba pravice podjetij do obrambe.

 

Evropska komisija je sicer julija sprožila formalno preiskavo zaradi suma kršenja pravil konkurence proti farmacevtskemu podjetju Les Laboratoires Servier glede spornih poslovnih ravnanj in zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Preiskava vključuje več generičnih podjetij, tudi novomeško Krko, zaradi domnevno spornih sporazumov med njimi in Servierjem.

 

Francosko podjetje naj bi sklepalo nezakonite posle z vrsto proizvajalcev generičnih zdravil, med katerimi so poleg novomeške Krke še Lupin, Matrix, Niche Generics in Teva. Ta podjetja naj bi s proizvajalcem originalnih zdravil sklepala sporazume, da bodo na trg s svojimi generičnimi zdravili vstopila pozneje, kot bi lahko.