Ni nujno, da dobite dohodninski obrazec

Dohodninske obrazce za leto 2006, v katerih bodo že podatki izplačevalcev dohodkov, bo davčna uprava zavezancem predvidoma začela pošiljati po 15. marcu.

Objavljeno
02. marec 2007 07.00
Minister za finance Andrej Bajuk in generalni direktor Davčne uprave Ivan Simič z novim dohodninskim obrazecem za leto 2006
Ljubljana – Dohodninske obrazce za leto 2006, v katerih bodo že podatki izplačevalcev dohodkov, bo davčna uprava zavezancem predvidoma začela pošiljati po 15. marcu. V davčni upravi podatke zdaj urejajo, pri načrtovanju pošiljk pa morajo upoštevati tudi dnevno zmogljivost pošt – ta lahko v enem dnevu poskrbi za 100.000 dohodninskih pošiljk. Po zakonu o dohodnini mora davčna uprava delno izpolnjene obrazce razdeliti do konca marca. Teh od nje bodo dobile osebe z dohodki iz tujine, o katerih davčna uprava nima kontrolnih podatkov o izplačilih v letu 2006. Ti in drugi zavezanci z obdavčljivimi dohodki, o katerih davčna uprava ni dobila podatkov izplačevalcev, so po zakonu o dohodnini sami dolžni poskrbeti za dohodninsko napoved in jo kakor drugi zavezanci oddati do konca aprila.

Po napovedih generalnega direktorja davčne uprave Ivana Simiča bodo papirne obrazce za leto 2006 dobili tudi zavezanci, ki so lani dohodnino napovedali z digitalnim potrdilom po elektronski pošti. Že zdaj je mogoče napovedati tudi, katere skupine prebivalcev od davčne uprave delno izpolnjenih obrazcev za napoved dohodnine ne bodo dobile. Davčna uprava obrazcev ne bo poslala osebam, ki so leta 2006 z obdavčljivimi dohodki, ki jih našteva dohodninski zakon, zaslužile manj od zneska splošne olajšave, do katere imajo pravico vsi zavezanci – ta za vse leto 2006 znaša 604.330 tolarjev ali 50.361 tolarjev na mesec. Osebe z dohodki, nižjimi od te olajšave, delno izpolnjenega obrazca ne bodo dobile, lahko pa za napoved poskrbijo same, če so med letom plačale akontacijo za dohodnino in jo želijo dobiti nazaj – če davčna uprava njihove dohodninske napovedi ne bo dobila, jim sama ne bo vrnila medletne akontacije dohodnine, ker to ni njena uradna dolžnost.

Več v današnjem tiskanem Delu