Nič več različnih premij za ženske in moške

Sodišče evropskih skupnosti je razsodilo, da morajo zavarovalnice odpraviti diskriminacijo glede na spol pri izračunu premij. Zavarovalniški sektor že opozarja, da bo to povzročilo dvig premij.

Objavljeno
01. marec 2011 14.18
Sodišče Evropskih skupnosti je razsodilo, da čas v pripravljenosti - to je čas, ko je delavec "na čakanju" oziroma na razpolago delodajalcu - šteje v delovni čas
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Luksemburg - Zavarovalnice bodo morale enotne premije za moške in ženske uvesti do decembra 2012. Obenem bodo enotne premije veljale le za nove pogodbe, poroča nemški Spiegel.

Do sedaj so zavarovalnice kot faktor tveganja upoštevale tudi spol zavarovanca. Statistično gledano na primer ženske voznice povzročijo manj prometnih nesreč, zaradi česar so premije za njih nižje. Po drugi strani pa ženske povprečno živijo dlje, zato plačujejo višje premije za pokojninsko zavarovanje.

Sodišče evropskih skupnosti je za mnenje vprašalo neko belgijsko sodišče, ki se je sklicevalo na določilo o enakosti med spoloma. Evropska listina o temeljnih človekovih pravicah, ki je del evropskega pravnega reda in je tako zavezujoča za vse države članice EU namreč določa, da je razlikovanje med spoloma prepovedano. Pri tem pravilu sicer obstajajo izjeme, sodišče pa je sedaj odločilo, da zavarovalne premije niso ena izmed njih.