Nižanje plač najbolje plačanim

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame bo sedmim podjetjem, ki še niso vrnila proračunske finančne pomoči, naročila, naj krepko znižajo letošnje plače in druga izplačila najbolje plačanim direktorjem.

Objavljeno
22. oktober 2009 11.35
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - Ukrep naj bi finančno ministrstvo ZDA objavilo v naslednjih dneh. V zadnjih tednih se je ogorčenje ameriške javnosti spet povečalo, ko so finančna podjetja z Wall Streeta, kot je na primer Goldman Sachs, naznanila milijarde dolarjev porabe za plače in druga izplačila zaposlenim.

V času, ko je ameriško gospodarstvo še vedno v krizi z visoko stopnjo brezposelnosti, se dobro godi večinoma le finančnim družbam z Wall Streeta, ki so bila v veliki meri odgovorna za izbruh finančne krize, iz katere jih je izvlekel denar davkoplačevalcev.

Obamov svetovalec David Axelrod je v nedeljo na televiziji ABC dejal, da so postopki družb z Wall Streeta žaljivi. Naročil jim je, naj pomislijo, kaj počnejo, in ne pozabijo, da so lani viseli nad prepadom, pred katerim so jih rešili davkoplačevalci.

Bela hiša seveda ne more posredovati glede plač direktorjev v večini podjetij, ki niso javna. Lahko pa ukrepa pri tistih podjetjih, ki so dobila proračunsko pomoč v okviru 700 milijard dolarjev vrednega reševalnega paketa za finančni sektor.

Škarje in platno ima v rokah posebni pooblaščenec finančnega ministrstva Kenneth Feinberg, ki ima pravico posredovati glede plač in drugih izplačil. Za zdaj naj bi šlo le za sedem podjetij, ki so dobila največ denarja. To so banka Bank of America, zavarovalnica American International Group (AIG), banka Citigroup, avtomobilsko podjetje General Motors in njegova družba za avtomobilska posojila GMAC ter avtomobilsko podjetje Chrysler in njegova družba za avtomobilska posojila Chrysler Financial.

Plače bodo morali znižati najbolje plačanim direktorjem in sicer za povprečno do 90 odstotkov od lanskoletnih. Povprečno naj bi izplačila skupaj padla za 50 odstotkov. Pri zavarovalnici AIG, ki je zaradi malverzacij v oddelku za finančno poslovanje med najbolj odgovornimi za krizo, naj bi bile plače direktorjem omejene le na 200.000 dolarjev na leto. Direktorji, ki bodo hoteli doslej samoumevne privilegije, kot je plačilo članarine v elitnem podeželskem klubu, letalo, ali avtomobil s šoferjem, bodo morali za to prositi vlado oziroma Feinberga.

V podjetjih naklepa vlade ne želijo komentirati. Administracija želi umiriti ogorčenje javnosti, vendar pa nekateri gospodarski analitiki menijo, da bo to šlo na škodo omenjenih podjetij. Banka Goldman Sachs, ki je hitro poplačala pomoč vlade, bo namreč lahko "ukradla" sposobne direktorje s precej višjo plačo, saj so za kompenzacije pri tej banki, ki ima dobre zveze z administracijo, dali na stran že več kot tri milijarde dolarjev.