NKBM s 23-odstotno rastjo

Po besedah predsednika uprave NKBM je bilo leto 2006 za banko izjemno uspešno, saj je ta s 3,67 milijarde evrov bilančne vsote ob koncu leta dosegla 23-odstotno rast.

Objavljeno
03. april 2007 16.37
Kako dolgo se bo Matjaž Kovačič obdržal v vodstvu banke?
Maribor – Vodstvo Nove kreditne banke Maribor (NKBM) je po ponedeljkovi obravnavi na nadzornem svetu danes svoje lanske poslovne rezultate in načrte za letošnje poslovno leto predstavil tudi javnosti. Kot je na novinarski konferenci v Mariboru dejal predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič, je bilo leto 2006 za banko izjemno uspešno, saj je ta s 3,67 milijarde evrov bilančne vsote ob koncu leta dosegla 23-odstotno rast in tako povprečje rasti bančnega sistema presegla za sedem odstotnih točk.

Donos na kapital pred obdavčitvijo se je po Kovačičevih besedah samo lani povečal s 15,64 na 18,44 odstotka, dobiček pa je dosegel 43,6 milijona evrov in je za 52 odstotkov presegel načrte.

"Ob dejstvu, da je banka večino svojih aktivnosti lani namenila gladkemu prehodu na evro in uvedbi mednarodnih standardov računovodskega poročanja, je dosežek tudi rast tržnih deležev, ki jih je banka na vseh segmentih poslovanja povečala za 0,4 do 0,6 odstotka," je povedal prvi mož NKBM in ob tem dodal, da je tudi finančna skupina NKBM okrepila mesto druge najmočnejše v Sloveniji in lani svoj obseg poslovanja povečala za petino.

Lanska rast obsega poslovanja in povečanja tržnih deležev, tako pri poslovanju s pravnimi kot s fizičnimi osebami, je po besedah članice uprave Manje Skernišak posledica dobrega dela v komerciali in izkoriščanja učinkov povezovanja znotraj finančne skupine. Kot je poudarila, gre za uravnoteženo rast banke, saj je ta ob nadpovprečnem povečevanju obsega poslovanja ohranjala delež rezervacij in s tem tudi varnost poslovanja.

Okrepljena pozicija banke na trgu in povečan obseg poslovanja sta upravi druge največje slovenske banke dala tudi krila za strateško usmeritev h krepitvi finančne skupine. Ta je s 34,2 milijona evrov dobička v letu 2005 ustvarila skoraj 30 odstotkov dobička celotnega gospodarstva podravske regije.

Letošnji načrti so med drugim usmerjeni tudi v nadaljevanje širitve na tuje trge. Konec lanskega leta je tako NKBM na Hrvaškem ustanovila lizinško družbo, letošnji prvi korak na poti širitve pa je kapitalska naložba v Adria Bank s sedežem na Dunaju. V mariborski banki so prepričani, da ta s svojo prisotnostjo v jugovzhodni Evropi za NKBM odpira dodatne možnosti poslovanja na trgih, kjer je bila banka do nedavnega prisotna večinoma s posrednimi naložbami.

V zvezi z morebitnim tretjim članom uprave NKBM, ki ga trenutno išče nadzorni svet banke, je Kovačič dejal, da je to sicer stvar nadzornikov, vendar po njegovem mnenju ekipa deluje bistveno bolje takrat, ko je usklajena. Na vprašanje, za katero področje naj bi bil novi član uprave zadolžen, ni mogel odgovoriti, saj se bodo to dogovorili, ko in če bo do imenovanja prišlo.