NLB dobila petčlansko upravo, a z zapletom

Predlog nekaterih nadzornikov, da bi bila uprava NLB še naprej šestčlanska, v njej pa tudi zdajšnji član uprave Matej Narat, na koncu ni bil sprejet, kar je menda povečalo razpoke v nadzornem svetu naše največje banke.

Objavljeno
20. oktober 2009 10.18
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Nova uprava Nove Ljubljanske banke bo petčlanska, v njej pa bodo na predlog predsednika uprave in mandatarja Boža Jašoviča še David Benedek, Claude Deroose, Marko Jazbec in Robert Kleindienst, je včeraj sklenil nadzorni svet NLB po burni, skoraj šesturni razpravi. Predlog nekaterih nadzornikov, da bi bila uprava še naprej šestčlanska, v njej pa tudi zdajšnji član uprave Matej Narat, na koncu ni bil sprejet, kar je menda povečalo razpoke v nadzornem svetu naše največje banke, ki ga vodi Stanislava Zadravec Caprirolo z ministrstva za finance.

»O začetku mandata novih članov bo nadzorni svet odločal na prihodnji seji, ki bo po predvidevanjih 2. novembra,« so običajno suho sporočili iz Nove Ljubljanske banke in ob tem še dodali, da so »nadzorniki podprli izhodišča za program poslovne, organizacijske in finančne konsolidacije NLB, ki jih je pripravil predsednik uprave Božo Jašovič«. Po seji nadzornega sveta smo poklicali tudi Jašoviča, ki pa je za Delo povedal le, da »odločitve nadzornikov ne želi komentirati«.

Ker se bodo nadzorniki NLB v mesecu dni, od začetka oktobra do začetka novembra, sestali kar trikrat, jih očitno čaka v prihodnjih štirinajstih dneh še veliko dela, povezanega s prehodom s stare na novo upravo. Junijska sprememba statuta NLB je uvedla mandatarstvo novega predsednika uprave, ni pa predvidela posebnih postopkov pri zamenjavi članov uprave NLB, ki so svoj mandat nastopili sredi leta 2007.

Vprašanje je torej, kdaj bo nova Jašovičeva uprava lahko postala zares operativna, saj novi člani uprave ne morejo nastopiti svojega položaja, dokler ne odidejo stari. Seveda v skladu z odpovednimi roki in drugimi pogodbenimi predpisi, ki sicer v bankah vključujejo tudi določbo, da morajo nadzorniki člane uprav vsaj pol leta pred iztekom mandata obvestiti, ali še računajo nanje. Nadzornike in staro/novo upravo NLB zato zdaj čaka razreševanje tranzicijskih pravnih zapletov, ki se lahko v skrajnem primeru zavlečejo tudi do prihodnje pomladi.

Več v tiskanem Delu.