NLB in NKBM širita upravi

Nadzorna sveta vodilnih slovenskih bank NLB in NKBM sta objavila razpisa za prijavo kandidatov na delovna mesta za opravljanje funkcije člana uprave banke.

Objavljeno
24. januar 2007 11.19
NLB
Ljubljana/Maribor – Nadzorna sveta vodilnih slovenskih bank NLB in NKBM sta objavila razpisa za prijavo kandidatov na delovna mesta za opravljanje funkcije člana uprave banke.

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je danes objavil razpis za prijavo kandidatov na štiri delovna mesta za opravljanje funkcije člana uprave banke. Izbrane kandidate, ki morajo imeti univerzitetno izobrazbo ekonomske ali druge ustrezne smeri, najmanj pet let izkušenj pri vodenju poslov primerljive velikost in dejavnosti kot banka ter aktivno znanje enega tujega jezika, bodo imenovali za obdobje pet let. Rok za prijavo na razpis se izteče v 15 dneh.

Stanič in Hazabent odhajata

Uprava NLB, ki ima trenutno štiri člane, bo tako od julija šestčlanska. Tako je 10. januarja sklenil nadzorni svet banke, ko je odločal tudi o usodi treh članov uprave, ki se jim mandat izteče 16. julija. Mateju Naratu so nadzorniki ponudili nov mandat člana uprave, medtem ko so se Borutu Staniču in Andreju Hazabentu zahvalili za dosedanje delo v banki.

V upravi NLB bodo tako poleg predsednika uprave NLB Marjana Kramarja, ki se mu mandat izteče 1. februarja 2009, sedeli še Narat ter štirje novi člani, od katerih bo enega lahko imenovala belgijska KBC.

"Za štiri člane uprave bo opravljen javni razpis, ustanovljena pa bo tudi posebna komisija v okviru nadzornega sveta, ki bo preverila vse prispele prijave in nato poročala nadzornemu svetu, ki bo sprejel dokončno odločitev o vseh štirih novih članih," je pred dvema tednoma po seji nadzornega sveta NLB dejal predsednik nadzornikov Žiga Lavrič.

KBC, ki je približno tretjinska lastnica NLB, se tako po umiku iz uprave, ki mu je botrovala odločitev, da iz strateškega postane finančni investitor NLB, vrača v upravo največje slovenske banke. O tem, katero področje bo pokril predstavnik Belgijcev, se bodo dogovorili, ko bo znano, katerega kandidata bo KBC predlagala in kakšni kandidati bodo izbrani na razpisu.

Nadzorniki NKBM iščejo tretjega člana uprave

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) je v današnjih časnikih objavil javni razpis za tretjega člana uprave. Kot je zapisano v objavi, bo delovno razmerje s kandidatom sklenjeno za nedoločen čas, in sicer za mandatno obdobje petih let, rok za prijavo pa se izteče v osmih dneh po objavi razpisa.

Kandidati morajo, kot je navedeno v razpisu, poleg splošnih pogojev po zakonu o gospodarskih družbah ter zakonu o bančništvu izpolnjevati tudi pogoje, ki so določeni v splošnem aktu banke. Tako se od njih zahteva univerzitetna izobrazba ekonomske, pravne ali organizacijske smeri, pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v bančništvu oz. finančnem sektorju ter aktivno znanje vsaj enega svetovnega tujega jezika.

Nadzorniki NKBM si že nekaj časa prizadevajo za to, da bi sedanji dvočlanski upravi druge največje slovenske banke pod vodstvom predsednika uprave Matjaža Kovačiča dodali še tretjega člana, ki naj bi bil pristojen za informacijsko tehnologijo in upravljanje skupine NKBM. Po pisanju časnika Finance naj bi uprava temu predlogu ne bila preveč naklonjena, zato ni želela pripraviti predloga delitve dela. To naj bi bil tudi razlog za precej splošne pogoje razpisa, za katerega so se nadzorniki odločili na januarski seji.