NLB neposredno v Mercatorju

NLB je od svoje odvisne družbe Fin-do odkupila 404.832 delnic Mercatorja, kar predstavlja 10,75 odstotni delež v tej družbi. Delnice so bile prodane po ceni 165 evrov za delnico v skupni vrednosti 66,8 milijona evrov.

Objavljeno
23. oktober 2009 18.13
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana - Nova Ljubljanska banka (NLB) je od svoje odvisne družbe Fin-do odkupila 404.832 delnic Mercatorja, kar predstavlja 10,75 odstotni delež v tej družbi, so nam dejali v NLB. Delnice so bile prodane po ceni 165 evrov za delnico v skupni vrednosti 66,8 milijona evrov. Podoben »manever« je banka že storila z delnicami Pivovarne Laško.

Spomnimo, potem ko je največja slovenska banka Infond holdingu Boška Šrota zasegla 10,75 odstotka delnic Mercatorja, je te prenesla na svojo odvisno družbo Fin-do. Kot tokrat je šlo za prenos 404.832 delnic v skupni vrednosti 66,8 milijona evrov.

Kot smo izvedeli, je bil posel sklenjen izven borznega trgovanja, torej je šlo za tako imenovani poročani posel. To pa ni bil prvi tovrstni »manever« bankirjev s Trga republike. Potem ko je NLB zasežene delnice Pivovarne Laško sprva prenesla na Fin-do, jih je v začetku tega meseca ponovno prenesla na matično banko.

Zakaj takšni prenosi delnic? Bankirji so ob prenosu delnic Pivovarne Laško iz družbe Fin-do nazaj na banko komentirali, da tak posel ni nič posebnega. A nekateri poznavalci menijo, da banka v svoji bilanci stanja morda ne želi prikazati deležev v Mercatorju ali Pivovarni Laško. Pomemben datum za bilanco je tudi 30. september, ki označuje konec tretjega četrtletja. V tem času NLB ni imela deležev ne v Mercatorju ne v Pivovarni Laško, saj je 19,9 odstotka kapitala Pivovarne Laško s hčerinske družbe na matično banko prenesla 1. oktobra.