NLB po navedbah uprave lani dosegla vse načrte

Nova Ljubljanska banka je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila za kar 58,4 odstotka več kot predlani. Izzivi za naprej pa naj bi bili uresničitev že potrjenih načrtov.

Objavljeno
23. februar 2007 22.25
Andrej Hazabent, Marjan Kramar, Borut Stanič in Matej Narat, na seji Nadzornega sveta Nove ljubljanske banke
Ljubljana/Sarajevo - Nova Ljubljanska banka (NLB) je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 100,7 milijona evrov dobička pred davki, kar je 58,4 odstotka več kot predlani. Bilančna vsota se je povečala za 12 odstotkov na 10,41 milijarde evrov."Rezultati pomenijo uresničitev vseh načrtov," je poudaril predsednik uprave NLB Marjan Kramar in kot cilj v prihodnje izpostavil trendno povečevanje uspešnosti, brez velikih skokov ali padcev.

Po njegovih besedah so bili lani za NLB značilni uspešen prehod na evro, dinamična rast poslovanja in rekordni rezultati. "Izzivi za naprej so uresničitev že potrjenih načrtov; realizacija velikih projektov (Basel II, SEPA), ohranjanje dinamike rasti in nadaljnji razvoj skupine," je na današnji novinarski konferenci povzel Kramar.

Skupina NLB je lani dosegla 150,7 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 43 odstotkov več kot predlani. Bilančna vsota se je povečala za 16 odstotkov na 14,4 milijarde evrov. "Rast ocenjujemo kot zelo dober rezultat," je dejal predsednik uprave NLB.

KBC: V Sloveniji izgubljamo številne priložnosti

Andre Bergen, prvi mož skupine KBC, približno tretjinske lastnice NLB, je v četrtek ocenil, da "v Sloveniji izgubljamo številne priložnosti". "Tega ne morem komentirati," je dejal Kramar. "Lahko rečem le, da je bila na naših ciljnih trgih malokatera stvar zamujena," je poudaril Kramar, ki danes ni želel komentirati tudi ničesar v povezavi s postopki za izbiro novih članov uprave NLB.

Strategija skupine do leta 2009, ki so jo nadzorniki že potrdili, po njegovih navedbah predvideva povečanje obsega poslovanja na 20 milijard evrov. "Načrti so ambiciozni. Obseg poslovanja ni več vizijska številka, ampak zelo realno postavljen etapni cilj," je orisal.

Viri za rast so bili, kot je zagotovil Kramar, doslej zagotovljeni. Možnosti za pridobitev novih je več. Med njimi je prvi mož NLB navedel usmeritev lastnikov, da polovico dobička reinvestirajo v skupino, pripojitev treh bank in s tem povečanje kapitala skupine ter možnosti, ki jih omogočata podrejeni dolg in izdajanje novih delnic, za kar ima uprava pooblastilo delničarjev, ki ga še ni izkoristila.

Banka je po ocenah uprave prehod na evro z letom 2007 opravila zelo uspešno. Projekt je NLB stal približno 22 milijonov evrov, je dejal član uprave Borut Stanič. "Od tega je 10 milijonov evrov oportunitetnih stroškov dela, devet milijonov evrov investicij (šest za področje informacijske tehnologije, tri za področje poslovnega dela), ostalo so drugi stroški," je povzel. Visoki so bili stroški varovanja premoženja, je dodal.

Proces pripajanja treh odvisnih bank

NLB je lani sprožila proces pripajanja treh odvisnih bank in izboljšala stroškovno učinkovitost pod 60 odstotkov, kar je po Kramarjevih navedbah bolje od načrtov. Skupina je lani po besedah člana uprave Mateja Narata zabeležila tudi dobro rast kreditov. Na področju poslovanja s podjetji je bila rast kreditov 20-odstotna, izjemno uspešni pa so po njegovih navedbah bili tudi pri kreditiranju prebivalstva.

Za skupino je najpomembnejši trg EU, s Slovenijo in sosednjimi državami, Češko in Slovaško, pa tudi nečlanico EU Švico. Druga najpomembnejša je vzhodnoevropska regija, tretja pa države nekdanje Sovjetske zveze. "Bistvo strategije je, da delujemo lokalno in intraregionalno, iz česar izhajajo tudi naši rezultati," je povedal Kramar.

Lastniki NLB so bili konec leta 2006 država (35 odstotkov), KBC (34 odstotkov), KAD, SOD in EBRD (vsaka pet odstotkov) ter ostali delničarji (16 odstotkov).

NLB pred morebitno širitvijo v BiH

NLB pa se je z delničarji Investiciono-komercijalne banke (IKB) iz Zenice pred dnevi dogovorila o prevzemu njihovega večinskega paketa delnic, je poročal poslovno-finančni online magazin Investitor.ba. V NLB so te navedbe danes zanikali in povedali, da pogovori o tem potekajo in da ni še nič dokončno dogovorjenega.

Skupina NLB bi s prevzemom IKB iz Zenice povečala svojo bilančno vsoto za 93 milijonov konvertibilnih mark ter k dosedanjima družbama, ki jih je prevzela na območju BiH, NLB Tuzlanski banki in NLB Razvojni banki iz Banja Luke, pridružila še eno manjšo, "vendar izjemno uspešno banko", izpostavlja Investitor.ba.

IKB Zenica na spletni strani izpostavlja, da je imela ob koncu lanskega junija 93,8 milijona konvertibilnih mark visoko bilančno vsoto in kapital v višini 23,4 milijona konvertibilnih mark. Polletni dobiček v višini 1,4 milijona konvertibilnih mark naj bi bil po trditvi Investitor.ba višji od dobička, ki so ga na območju BiH v prvem polletju 2006 dosegle Volksbank, Zepter banka, ProCredit banka in druge.

Trenutno je večinski lastnik IKB iz Zenice Zentralbank Osterreich z Dunaja, ki nadzoruje 8,43 odstotka delnic, njej pa sledijo AC Naložbe Ljubljana (7,49 odstotka), Bokal Jana iz Trbovelj (6,5 odstotka), Hypo Alpe Adria banka iz Celovca (4,3 odstotka), Omnikom Trbovlje (dobri štirje odstotki), Fahudin Čago iz Busovače (3,57 odstotka) in Almy Zenica (3,23 odstotka).