NLB še brez uprave, Valant pa brez posojila

Nadzorni svet NLB ni potrdil članov uprave, ki jih je predlagal novi predsednik uprave banke Božo Jašovič. Nadzorniki so še odločili, da NLB holdingu NFD ne bo podaljšala za približno 35 milijonov evrov posojila.

Objavljeno
01. oktober 2009 10.32
Stane Valant
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB), ki ga vodi Stanislava Zadravec Caprirolo, je odločanje o novih članih uprave banke preložil. Božu Jašoviču, ki od danes vodi NLB, so naložili, da do seje 19. oktobra predlaga člane uprave in izhodišča za program dela v banki. Nadzorniki so še odločili, da NLB holdingu NFD ne bo podaljšala za približno 35 milijonov evrov posojila.

Čeprav je Jašovič dobil mandat za sestavo uprave, očitno še ni soglasja, kdo bo sedel v vodstvu naše največje banke, in lobiranje za te položaje se nadaljuje. Po neuradnih informacijah je med kandidati najbolj sprejemljiv David Benedek, član uprave NLB. Poleg njega so kandidati za upravo še Darko Tisaj, nekdanji pooblaščenec uprave NKBM in nekdanji nadzornik NLB, Uroš Čufer, direktor centra za finančno upravljanje NLB, in Claude Deroose iz KBC. Ta teden se je v igro za stolček v NLB vključil še Marko Jazbec, član uprave Intereurope, kopja pa se po naših virih še vedno lomijo tudi okoli sedanjega člana uprave Mateja Narata, ki ga podpira tudi stranka Zares. Določeni krogi si Narata menda želijo obdržati v upravi zlasti zato, ker ima izkušnje in banko že pozna.

Zadravec Caprirolova odločitve nadzornikov glede posojila NFD Holdingu ni hotela komentirati, po neuradnih informacijah pa ga niso podaljšali. Kakor smo razkrili v Delu, je o kreditu odločal nadzorni svet, ker uprava o tem ni bila enotna; podaljšanju je namreč nasprotoval nekdanji predsednik uprave Draško Veselinovič.

V NFD Holdingu, ki ga vodi Stane Valant (na fotografiji), so pojasnili, da uradnega odgovora konzorcija bank še niso dobili. »Da bi se izognili morebitnim napačnim interpretacijam, pa želimo poudariti, da je uprava ves čas upoštevala tudi možnost negativnega odgovora, zato je kot dober gospodar iskala alternativne vire za poplačilo preostanka posojila. Zdaj jih bo še intenzivneje.« Dodali so, da je poslovanje družbe stabilno in ni ogroženo, saj ima holding 2,5-krat več premoženja, kot znaša omenjeno posojilo.

Več v petkovi tiskani izdaji.