Nokia toži Apple zaradi »brezplačne vožnje«

Finski telekomunikacijski velikan Nokia je na pristojnem sodišču v ameriški zvezni državi Delaware vložil tožbo proti konkurenčni družbi Apple zaradi kršitve licenčnih in patentnih pravic.

Objavljeno
26. oktober 2009 10.57
Dragica Sušnik
Dragica Sušnik
Helsinki - Finski telekomunikacijski velikan Nokia je na pristojnem sodišču v ameriški zvezni državi Delaware vložil tožbo proti konkurenčni družbi Apple zaradi kršitve licenčnih in patentnih pravic. Z najbolj razvpitim modelom iPhone, t. i. »pametnim telefonom«, naj bi Apple kršil kar deset patentov, zato je Nokia sodišče prosila za začasno prepoved prodaje iPhone telefonov, poleg tega pa še, naj Applu preprečijo uporabo sporne tehnologije, dokler ne poravna svojih obveznosti do Nokie. Finci zahtevajo tudi odškodnino. Ta bi lahko po nekaterih ocenah dosegla od dvesto do štiristo milijonov dolarjev.


Pri kršitvah gre za patente, ki se nanašajo na tehnologije, ki omogočajo delovanje naprav po GSM in UMTS standardih, za priključitev telefonov na omrežja 3G in Wi-Fi, za patentirane tehnologije, ki omogočajo brezžični prenos podatkov, kodiranje, varnost in šifriranje podatkov (enkripcijo). Nokia trdi, da je v zadnjih dvajsetih letih v razvoj novih tehnologij vložila dobrih 40 milijard evrov, s tem pa si lasti tudi patentne pravice, ki jih upoštevajo vsi proizvajalci telefonov razen Appla. Nokia ga je k spoštovanju patentov poklicala že predlani, a ker se Apple ni odzval, se je največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu po pravico odpravil na sodišče. Že štirideset izdelovalcev mobitelov je kupilo licenco za Nokijino tehnologijo, toda Appla ni med njimi.

 

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela FT