Nokia z novim direktorjem v »morje sprememb«

Finski mobilni gigant Nokia ima novega direktorja, nekdanjega managerja Microsofta Stephena Elopa. Vodenje Nokie bo prevzel 21. septembra.

Objavljeno
10. september 2010 14.48
Šp.K.
Šp.K.
Helsinki - Stephen Elop je prvi direktor Nokie, ki ni Finec. Nasledil bo Ollija-Pekka Kallasvua, ki je direktorski stolček zasedal štiri leta. Imenovanje Elopa lahko prinese "morje sprememb" v strategiji finskega mobilnega giganta, so prepričani vodilni pri finskem podjetju. 

Kallasvua je bil pod nenehnim pritiskom, naj odstopi, potem ko je vrednost delnic podjetja med marcem in junijem padla za 40 odstotkov. Prihod novega direktorja pa je že povzročil poskok vrednosti Nokijinih delnic za 6 odstotkov.

Elop, ki bo vodenje Nokie prevzel 21. septembra, je trenutno direktor poslovnega oddelka Microsofta. Preden se je zaposlil v Microsoftu, je bil na visokih položajih še v podjetjih Juniper Networks, Adobe Systems in Macromedia.

Upravni odbor Nokie verjame, da ima Stephen pravšnje izkušnje in sposobnosti vodenja, da bo uresničil in izkoristil polni potencial Nokie, je dejal predsednik uprave Jorma Ollila. Odhajajoči nekdanji prvi mož Nokie bo ostal v upravnem odboru družbe in bo prejel odpravnino v višini 4,6 milijona evrov.