Nov korak k privatizaciji Telekoma

Na javni razpis za izbor izvajalca skrbnega pregleda, cenilca vrednosti premoženja in svetovalca v postopku prodaje kapitalske naložbe države v družbi Telekom Slovenije je prispelo 13 ponudb.

Objavljeno
12. februar 2007 18.55
Matjaž Janša
Ljubljana - Pristojna strokovna komisija je na ministrstvu za gospodarstvo javno odprla 13 ponudb, ki so prispele na javni razpis za izbor izvajalca skrbnega pregleda, cenilca vrednosti premoženja in svetovalca v postopku prodaje kapitalske naložbe države v družbi Telekom Slovenije. S tem je država naredila nov korak v smeri načrtovane privatizacije Telekoma.

"Cilj je, da na podlagi izvajalcev, ki jih bomo izbrali na podlagi tega razpisa, pripravimo razpisno dokumentacijo za odprodajo državnega deleža. Želimo si, da bi ta razpis lahko objavili junija letos in potem do konca leta izbrali novega partnerja Telekoma," je po odpiranju povedal član strokovne komisije in obenem generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo Matjaž Janša.

Na vprašanje, koliko konkretnega zanimanja tujih operaterjev za nakup deleža so doslej že zabeležili na ministrstvu, je Janša odgovoril, da "konkretnega interesa v formalni obliki na ministrstvo za gospodarstvo ni posredoval noben operater". "Preko raznih svetovalcev, pa tudi preko tistih, ki so danes sodelovali v razpisu, pa je izraženo kar nekaj interesa evropskih telekomov, pa tudi izven Evrope," je povedal Janša.

Prispelo 13 ponudb

Na razpis je, kot omenjeno, prispelo 13 ponudb. Poslovno svetovanje Franjo Mlinarič se je prijavilo samo za tretji sklop in zanj podalo ponudbo v višini 108.900 evrov. Družba za revizijo in svetovanje AUDIT&CO se je prijavila za prvi sklop, zanj pa podala ponudbo v višini 305 tisoč evrov. Podjetje CA IB Corporate Finance se je prijavilo za dva sklopa - za drugega je ponudilo 83 tisoč evrov, za tretjega pa 170 tisoč evrov.

PricewaterhouseCoopers LLP se je prijavil za vse tri sklope. Za prvi sklop je podal ponudbo v višini 350 tisoč evrov, za drugi sklop 150 tisoč evrov, za tretji pa 500 tisoč evrov. BNP Paribas je za vse tri sklope skupaj podal ponudbo v višini milijon evrov. Tudi KPMG Ljubljana se je prijavila za vse tri sklope - za prvega ponuja 205 tisoč evrov, za drugega 125 tisoč evrov, za tretjega pa 240 tisoč evrov.

Podjetje Raiffeisen investment z Dunaja ponuja za tretji sklop 395 tisoč evrov. CD Invest Consult Ljubljana in Goldman, Sachs&Co Nemčija sta za prvi sklop ponudila 147 tisoč evrov, za drugi 135 tisoč evrov, za tretji pa 115.400 evrov. P&B Svetovanje Ljubljana in EPIC Avstrija sta za prvi sklop ponudila 142 tisoč evrov, za drugi 50 tisoč evrov, za tretji pa 180.500 evrov. MP BPH iz Ljubljane in Houlihan Lokey Howard & Zukin iz Anglije sta za drugi sklop ponudila 200 tisoč evrov, za tretji pa 300 tisoč evrov.

Pri tretjem sklopu navedene tudi nagrade

Pri tem velja omeniti, da so ponudniki pri tretjem sklopu med drugim navajali tudi višino nagrade, ki bi jo prejeli v primeru uspešno opravljene prodaje. Komisija bo najugodnejšega ponudnika izbrala v roku 30 dni od javnega odpiranja. Strokovna komisija šteje osem članov, med njimi dva uslužbenca ministrstva za gospodarstvo ter šest zunanjih sodelavcev. Ponudniki bodo o izidu javnega razpisa obveščeni najkasneje v 15 dneh od dneva, ko bo izbran najugodnejši ponudnik.

Vlada je strateške usmeritve pri odprodaji državnega deleža Telekoma Slovenija sprejela maja lani. Predmet prodaje je celoten delež v neposredni in posredni lasti države, družba pa se prodaja skupaj s hčerinskimi družbami. Vlada je predvidela odprodajo v treh korakih: z uvrstitvijo delnic na borzo, odprodajo deset odstotkov delnic državljanom in odprodajo 39 odstotkov delnic strateškemu investitorju. Na borzi se je s Telekomovimi delnicami začelo trgovati 2. oktobra lani.