Nova Mura na trhlih temeljih

Po informacijah, ki jih imamo, v Bossu še niso sprejeli odločitve o zagotavalanju poslov za družbo Mura in partnerji, v kateri bi naj postopoma dobili zaposlitev največ 1000 od skupno 3300 delavcev.

Objavljeno
30. september 2009 16.57
Ivan Gerenčer, Maja Grgič
Ivan Gerenčer, Maja Grgič
Murska Sobota - Predsednik nadzornega sveta Mure in partnerji Matjaž Jauk je za Delo je povedal, da si v družbi še vedno prizadevajo ohraniti posle z nemškim Hugo Bossom. V ta namen v prihodnjih dneh načrtujejo tudi srečanje s predstavniki Bossa. Od tega je namreč lahko v prvem korako odvisen celoten obstoj t. i. zdravega jedra Mure.

Nadzorni svet Mure in partnerji je v ponedeljek za glavnega poslovodjo te hčerinske družbe Mure imenoval Bojana Starmana, za člana poslovodstva pa Milana Möreca. Oba bosta svojo nalogo prevzela petega oktobra, v poslovodstvu pa še naprej ostaja tudi dosedanji direktor družbe Dušan Gomboc, s čimer pa niso zadovoljni organizatori protesta v Muri. Ti zahtevajo, da se Gomboc ne umakne le iz uprave Mure, ampak tudi iz hčerinskega podjetja Mura in partnerji. Jauk je povedal, da so Gomboca v vodstvu obdržali po temeljitem premisleku, saj so želeli zagotoviti kontinuiteto. Gombocovo članstvo je po njegovi razlagi pomembno tako zaradi postopkov osamosvajanja proizvodnje od krovne družbe, kot zaradi poslovnih partnerjev, tudi Bossa.

Predsednik Murine uprave Bojan Starman danes ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je dogovor z nemško družbo Hugo Boss za nadaljevanje sodelovanja z družbo Mura in partnerji, že sklenjen, ali pogovori še trajajo. Povedal je le, da bodo o vseh dogodkih novinarje, oziroma javnost obvestili, ko bodo končani. "Za takšen način informiranja javnosti sem se odločil, ker se dogodki v zvezi z Muro spreminjajo iz dneva v dan. Tudi partnerji zelo pozorno spremljajo medije, nato pa od vodstva podjetja zahtevajo dodatne informacije, oziroma jih preverjajo," je pojasnil Starman.

Po informacijah, ki jih imamo, v Bossu še niso sprejeli odločitve o zagotavalanju poslov za družbo Mura in partnerji, v kateri bi naj postopoma dobili zaposlitev največ 1000 od skupno 3300 delavcev.

Preostale Murine družbe bodo šle v stečaj. Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano. Po napovedih bi se to moralo zgoditi v najkrajšem možnem času. S tem bi bila ustvarjena možnost, da delavci, ki bodo ostali brez dela, dobijo denarna nadomestila za brezposelnost najpoznenje 36. dan po prijavji na zavod za zaposlovanje in najpoznenje 86. dan še denarno nadomestilo (tri plače) od jamstvenega sklada.

Predsednik Murinega sindikata Drago Forjan, ki kljub zahtevam stavkajočih delavcev v minulem tednu ni odstopil skupaj s celotnim vodstvom sindikata, je povedal, da bo sindikat vztrajal pri izplačilo septembrskih plač in regresa za letni dopust. "Delavci niso krivi, če so doma na čakanju ali na dopustih zaradi pomanjkanja dela. Delo bi jim moralo zagotoviti vodstvo podjetja. In ker so delavci še vedno redno v delovnem razmerju, zato zahtevajo izplačilo regresa in v oktobru tudi plače za september," je povedal Forjan.

Pot do obljubljene enkratne denarne pomoči, ki jo je vsem zaposlenim v Muri obljubil Borut Pahor, ne bo enostavna. Delavcem nihče ni pojasnil, kakšne dokumente potrebujejo za pridobitev denarne pomoči. Samo soboški center za socialno delo je danes obiskalo več kot tisoč Murinih delavcev, ki niso skrivali jeze in razočaranja zaradi birokratskih postopkov pri uveljavljanju pravice do denarne pomoči. V stiski, ki jo doživljajo, se počutijo osamljene.