Nova rekordna cena zlata

Cena nafte se je med današnjim elektronskim trgovanjem v Aziji gibala okoli 79 dolarjev za 159-litrski sod, cena zlata se je na račun padanja vrednosti ameriškega dolarja povzpela na novo rekordno vrednost. Ta tako sedaj znaša 1119,10 dolarja za unčo.

Objavljeno
12. november 2009 12.46
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Singapur/ New York - Cena nafte se je med današnjim elektronskim trgovanjem v Aziji gibala okoli 79 dolarjev za 159-litrski sod. Vlagatelji so bili namreč pesimistični ob informacijah, da ostaja povpraševanje po ameriški surovi nafti šibko.

Zahodnoteksaška lahka nafta z dobavo v decembru se je v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižala za dva centa na 79,26 dolarja za 159-litrski sod. Omenjena nafta se je v sredo podražila za 23 centov na 79,28 dolarja.

 

Severnomorska nafta brent pa se je v Londonu danes podražila za cent na 77,96 dolarja.

 

Cene surove nafte se v zadnjem mesecu dni gibljejo med 76 in 81 dolarji za sod, saj ostajajo vlagatelji v dvomih, da se obeta dolgoročno okrevanje povpraševanja po tej dobrini.

 

Nova rekordna cena zlata

 

Cena zlata se je med sredinim trgovanjem v New Yorku na račun padanja vrednosti ameriškega dolarja povzpela na novo rekordno vrednost. Ta tako sedaj znaša 1119,10 dolarja za unčo (31,1-gramov). Cena te žlahtne kovine se je po doseženem rekordu nato v nadaljnjem trgovanju nekoliko znižala.

 

Zlato se draži na račun padanja vrednosti dolarja. K slednjemu je nazadnje prispevala novica, da ameriška centralna banka namerava pustiti ključno obrestno mero na sedanji nizki ravni še kar nekaj časa, zato da bi na ta način podprla okrevanje gospodarstva po krizi.

 

Kot pojasnjujejo analitiki, šibak dolar naredi zlato cenejše za tiste vlagatelje, ki imajo druge valute, to pa spodbudi povpraševanje in dvig cen.

 

Cene zlata zaradi šibkega dolarja v zadnjih mesecih nenehno rastejo, zaradi česar so že večkrat tudi popravile svojo rekordno vrednost. Trenutno se gibajo 26 odstotkov višje kot pred letom dni. Da se zlato letos močno draži, kaže tudi podatek, da se je ta žlahtna kovina v celotnem lanskem letu podražila le za 5,5 odstotka.