Nova uprava NLB od 1. decembra

Mandat treh predčasno razrešenih članov uprave NLB, Narata, Jamnika in Vičiča, preneha 30. novembra, 1. decembra pa bo s polnimi pooblastili začela delovati nova petčlanska uprava NLB.

Objavljeno
03. november 2009 07.15
Posodobljeno
03. november 2009 07.15
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je včeraj podpisal sporazum o predčasnem prenehanju mandata iz nekrivdnih razlogov s tremi predčasno razrešenimi člani uprave: Matejem Naratom, Alojzom Jamnikom in Miranom Vičičem. Mandat teh članov uprave preneha 30. novembra, 1. decembra pa bo s polnimi pooblastili začela delovati nova petčlanska uprava NLB - s pogojem, da bosta nova člana Marko Jazbec in Robert Kleindienst do takrat še pridobila licenco Banke Slovenije, je po seji povedala predsednica nadzornega sveta Stanislava Zadravec Caprirolo.

Prenehanje mandata treh članov uprave in zmanjšanje števila članov uprave s šestih na pet je »utemeljeno z izhodišči za poslovanje NLB v prihodnjem petletnem obdobju in njeno ekonomsko, finančno organizacijsko konsolidacijo,« je povedala prva nadzornica NLB. Vsi trije ostajajo zaposleni v banki, ob predčasnem prenehanju mandata bodo dobili odpravnino oziroma nadomestilo za skrajšanje mandata, ki bi jim sicer potekel leta 2012, in to v neto znesku 25.000 evrov, je še pojasnila.

Kar zadeva višino odpravnin, je po njenih besedah »takšen dogovor ustrezen in primeren trenutnim razmeram. Z njim je bil, upoštevajoč pogodbe, narejen pomemben korak dosedanjih članov uprave. Odpovedali so se pomembnemu delu svojih pravic, ki so jim jih nudile obstoječe pogodbe, tudi v korist banke, da smo lahko dosegli dogovor. Predvsem je pomembno, da banka normalno deluje in da so to ljudje, ki so zaželeni v banki. Se pa organizacijske spremembe dogajajo v marsikateri ustanovi in racionalizacija, ki lahko zajema tudi drugačno poimensko sestavo uprave, je del vsakdanjika, ne le te banke, ampak vsake organizacije.«

Predsednik uprave Božo Jašovič je v prvem javnem nastopu po prevzemu funkcije povedal: »Zadovoljen sem, da se je kadrovski postopek končal, predvsem ker so bile udeležene strani koooperativne pri doseganju sporazuma. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnje dobro sodelovali, tako s tistimi, ki v banki ostajajo, kot z onimi, ki v banko prihajajo.« Kar zadeva prezaposlitev predčasno razrešenih članov uprave, je Jašovič povedal, da »bodo delali na mestih, za katera so izrazili interes tudi sami. Zaposleni bodo kot pomočniki uprave in bodo hkrati vodili posamezne organizacijske enote. Imajo izkušnje in znanje in ni razloga, da ne bi sodelovali v banki.«

Več v torkovi tiskani izdaji.