Diana pred deložacijo

Heta je našla kupca za hotel v Murski Soboti. Usoda zaposlenih negotova.

Objavljeno
01. april 2019 18.00
Posodobljeno
01. april 2019 18.00
Heta bo v prihodnjih dneh zaradi prodaje Hotela Diana začela njegovo prisilno izpraznitev. Foto Jure Banfi
Anja Vučkič, Sobotainfo
Anja Vučkič, Sobotainfo
Murska Sobota – Avstrijska slaba banka Heta je našla novega lastnika za Hotel Diana, enega od dveh hotelov v Murski Soboti. Heta bo zaradi prodaje hotela začela njegovo prisilno izpraznitev. Usoda okoli petdesetih zaposlenih je negotova.
Hotel Diana je zaradi lastniških zapletov že deset let v lasti družbe Heta, slabe banke avstrijske Hypo banke. Vsa ta leta je Heta neuspešno iskala lastnika nepremičnine. To je v tem času upravljala družba Hotel Diana, še do nedavnega v lasti Olge Belec, zdajšnje državne sekretarke v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter kandidatke za evropsko poslanko na listi SAB. Sedanja lastnica podjetja je Jasna Klepec.
Kot vse kaže, pa se je zdaj le našel novi lastnik. Heta bo namreč v prihodnjih dneh zaradi prodaje hotela začela njegovo prisilno izpraznitev. Sklep sodišča o izpraznitvi je sicer postal pravnomočen konec oktobra lani.
Težave družbe Hotel Diana so se začele že v času pred vodenjem Olge Belec. Tudi ko je bila družba v lasti Belčeve, jim v Diani ni uspelo prepričati Hete s primerno ponudbo za nakup hotela, med drugim pa niso uredili primernega najemnega razmerja, ki bi približno petdesetim zaposlenim zagotavljalo stabilnost. Po zadnjih objavljenih letnih poročilih je imela družba Hotel Diana več let negativen kapital.

Kupec je iz Slovenije

S potencialnim novim kupcem naj bi bil posel, če bo šlo vse po načrtih, sklenjen v prihodnjih dveh mesecih. V Heti z dejavnostjo, s katero se želi ukvarjati potencialni kupec, niso seznanjeni, vendar pravijo, da je glede na nepremičnino težko početi kaj drugega. Kot nam je še uspelo izvedeti neuradno, je potencialni kupec iz Slovenije, ki se primarno ne ukvarja s turizmom.
Potencialni kupec se je pojavil le tri mesece po tistem, ko je Jasna Klepec, nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške območne razvojne agencije, od Belčeve prevzela vodenje hotela Diana. Klepčeva je od Belčeve odkupila 90-odstotni delež v družbi Hotel Diana z namenom, da kasneje kupi tudi nepremičnino, za katero je oddala že tudi tri ponudbe, vendar jih je Heta zavrnila. Vzrok za zavrnitev so bile, kot so nam pojasnili v Heti, prenizke ponudbe brez financiranja. Po naših informacijah naj bi Klepčeva za nepremičnino, za katero je Heta želela iztržiti 1,8 milijona evrov, ponudila le 800 tisočakov.

Kaj bo s 50 zaposlenimi?

Če je Klepčeva ponudila premalo, pa je Heto prepričal za zdaj neznani potencialni kupec, ki naj bi nepremično prevzel v prihodnjih mesecih. Tako pa ni znano, kaj bo s približno petdesetimi zaposlenimi v hotelu Diana in ali bodo že v prihodnjih dneh brez služb, hotel pa zaklenjen.
Tudi murskosoboškemu županu Aleksandru Jevšku, ki rad poudari potencial regije, ni vseeno za usodo zaposlenih v hotelu in samo hotelsko dejavnost, ki je sestavni del turistične ponudbe v občini. »Upam, da bodo predstavniki upnikov in dolžnikov v prihodnjih dneh našli takšno rešitev, ki bo omogočala nadaljnje delo zaposlenim, da bodo ti skupaj z mestno občino Murska Sobota ter regijo nadaljevali uspešen razvoj turizma v mestu in regiji,« je dejal Jevšek.