Ekspresna gradnja Tesline gigatovarne na Kitajskem

V petih mesecih od prve lopate do konca gradnje.

Objavljeno
06. marec 2019 10.55
Posodobljeno
06. marec 2019 11.06
Tesla FOTO: Delo
Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je 7. januarja letos slovesno objavil začetek gradnje tovarne na Kitajskem. Gradnja poteka ekspresno, saj bo predvidoma zaključena že maja. Zapletov z dovoljenji za zagon proizvodnje ni pričakovati.

Potek gradnje je javnosti predstavila mestna oblast Šanghaja. V njegovi okolici namreč raste prva Teslina tovarna zunaj ZDA.

Seveda ne gre za majhen industrijski objekt, ampak za okoli dve milijardi dolarjev (1,75 milijarde evrov) vredno tako imenovano gigatovarno, v kateri bodo lahko na leto sestavili okoli 250.000 avtomobilov. To je približno toliko, kot je znašala lani celotna prodaja družbe. Dodati moramo, da je Tesla lani v ZDA šele razvijala proizvodnjo modela 3, ki je prvi avto, namenjen množični prodaji. V ZDA je imela družba lani ogromno težav najprej v proizvodnji, nato pa še z distribucijo modela 3.

Tega v kitajski tovarni ni zaznati. Ali se je Tesla naučila na lastnih napakah ali pa so Kitajci bolj učinkoviti, iz sporočila za javnost ni razvidno. Prvi avtomobili naj bi bili v tovarni narejeni še letos. Tesla bo na Kitajskem izdeloval najbolj osnovno, torej najcenejšo različico modela 3.

Kitajska je največji trg električnih avtomobilov, na katerem pa Tesli do zdaj ni uspelo pridobiti opaznega tržnega deleža.