Hisense odobril proizvodnjo televizorjev v Velenju

Že januarja naj bi v Velenju stekla proizvodnja televizorjev, ki jo je obljubljal kitajski lastnik Gorenja.

Objavljeno
15. junij 2020 13.10
Posodobljeno
15. junij 2020 15.51
FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana – Na sedežu kitajskega Hisensa so vendarle odobrili proizvodnjo televizorjev v Velenju, so nam potrdili v Hisense Gorenju. Proizvodnja naj bi stekla že januarja prihodnje leto, v novi tovarni pa naj bi delo dobilo okoli 350 ljudi.

Medtem ko v Gorenju pripravljajo seznam presežnih delavcev, po katerem naj bi odpovedi v proizvodnem delu dobilo dobilo 322 ljudi in 46 v režiji, preostale presežne delavcev pa bodo zmanjšali po mehkih metodah, iz Velenja vendarle prihaja dobra vest: enega od obratov nameravajo do konca leta spremeniti v tovarno televizorjev pod blagovno znamko Hisense, v kateri bi naprej na leto izdelali 1,5 milijona aparatov, kasneje pa do štiri milijone. Kot pojasnjujejo v Gorenju, ne bo šlo za gradnjo nove tovarne, ampak bodo vanjo preoblikovali enega od obstoječih obratov, družba pa bo v lasti enega od podjetij Hisense in ne Gorenja.


Prihodnji teden odpovedi


Sicer pa za ta teden pričakujejo seznam presežnih delavcev v proizvodnem delu Gorenja, odpovedi pa naj bi začeli vročati prihodnji teden. Kot je razumeti, bodo lahko delavci, ki bodo ostali brez dela, računali tudi na zaposlitev v novi tovarni, a to ne bo samoumevno. »Zaposleni iz Gorenja, d. o. o., ki bodo vključeni v program presežnih delavcev, bodo imeli v času odpovednega roka možnost, da s kakovostnim in korektnim delom pridobijo priporočilno pismo za kasnejšo zaposlitev v novi tovarni, če jih bo tovrstno delo seveda zanimalo. Izbor zaposlenih v novi tovarni bo opravil lastnik, vendar pa bo izmed dveh kandidatov z enakimi kompetencami imel prednost tisti s priporočilnim pismom iz Gorenja,« pravijo v družbi.

image
Žan Zeba Foto Piano Brane


V družbi Hisense Gorenje Europe, ki zaposluje režijske delavce, je program presežkov že končan in bo odpovedi prejelo 46 oseb. V nadaljevanju je še nekaj odpuščanj pričakovati v družbah ITC in Gorenje gostinstvo, skupno število zmanjšanja zaposlenih pa naj bilo na koncu nižje od sprva napovedanih 828.
 

Nadomeščanje proizvodnje


Gorenje se je za odpuščanje odločilo zaradi padca naročil in izgube, delavski predstavniki menijo, da bi glede na rast naročil lahko bilo število presežkov nižje. V Gorenju pojasnjujejo, da so višja naročila za julij posledica nadomeščanja izpadov v marcu in aprilu zaradi pandemije ter ustvarjanja zalog za obdobje kolektivnega dopusta. Družba naj bi še vedo poslovala z izgubo.

V sindikatu napoved nove tovarne televizorjev pozdravljajo, a najprej želijo videti, da bodo linije tudi zares postavljene. Hkrati jih skrbijo odpuščanja v družbi in jih obžalujejo. »Odhajajo nam ključni kadri tako v režiji kot v proizvodnji,« opozarja prvi sindikalist Žan Zeba. Dodaja, da jih skrbi, da se bo nato ob povečanju naročil zaposlovalo začasne delavce.