Kupec NLB Vite je Sava Re

S tem je NLB v celoti izpolnila še zadnjo obvezo do Evropske komisije, belgijska KBC pa se povsem umika s slovenskega trga.

Objavljeno
27. december 2019 09.17
Posodobljeno
27. december 2019 09.19
NLB Vita je bila po podatkih iz leta 2018 druga največja življenjska zavarovalnica v Sloveniji s tržnim deležem 14,8 odstotka. FOTO Jure Eržen/Delo
N. G.
N. G.
Sava Re je od NLB in KBC Insurance kupila življenjsko zavarovalnico NLB Vita. S tem je NLB v celoti izpolnila še zadnjo obvezo do Evropske komisije, belgijska KBC pa se povsem umika s slovenskega trga, so sporočili z NLB.

NLB Vita je bila po podatkih iz leta 2018 druga največja življenjska zavarovalnica v Sloveniji s tržnim deležem 14,8 odstotka.

Posel bo predvidoma zaključen do konca prvega polletja prihodnjega leta, saj bo treba pridobiti še soglasja regulatorjev. 

»To je zadnji korak na naši poti k izpolnitvi vseh zavez Evropske komisije in pomemben mejnik, saj bomo lahko odslej na trgu naposled poslovali in konkurirali s polnim potencialom, je dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Mreža NLB bo ostala prodajni kanal za produkte NLB Vite.

Marko Jazbec, predsednik uprave Zavarovalne skupine Sava, je izpostavil: »Prevzem družbe NLB Vita za Zavarovalno skupino Sava predstavlja pomemben korak pri utrjevanju tržnega položaja pri življenjskih zavarovanjih v Sloveniji. Delež premije teh zavarovanj v BDP je v Sloveniji nižji od razvitejših evropskih trgov, zato ocenjujemo, da imajo v bodoče potencial razvoja in organske rasti. S tem, ko NLB ostaja najpomembnejši prodajni kanal NLB Vite, bomo vzpostavili močno partnerstvo med obema skupinama na področju bančnega zavarovalništva.«