Računovodje slovenskih korenin se bodo zbrali v Ljubljani

Konferenca za računovodje, revizorje in davčne svetovalce

Objavljeno
21. november 2018 19.46
Posodobljeno
21. november 2018 19.46
Tiskovna konferenca pred I.konferenco računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev 21.novembra 2018 [konference,računovodje,revizorji,davčni svetovalci] Foto Blaž Samec/delo
Delovanje finančnega sodišča v Avstriji in avstrijskega pritožbenega postopka v praksi bo ena od tem konference slovenskih računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev iz sveta in tujine, ki jo prihodnji teden organizira Svetovni slovenski kongres, soorganizatorja pa sta Ekonomska fakulteta v Ljubljani in Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije.



Marko Hočevar, profesor na ekonomski fakulteti, meni, da so računovodska podjetja preveč razdrobljena, storitve pa velikokrat niso kakovostne. V Sloveniji je približno 5.000 računovodskih podjetij, od tega je 400 do 600 resnih, takih, ki vlagajo v kader in informatiko

Preberite tudi: Slovenci vlečejo niti tudi v velesilah

Mirjam Trdan, lastnica družbe Dafin, pravi, da se Furs na inšpekcijskem področju veliko ukvarja z večjimi, resnejšimi računovodskimi podjetji, kar je lahko ovira za pridobivanje klientov, ti so pri manj resnih izvajalcih manj pod nadzorom. Trdanova je tudi pobudnika kongresa.

Marjan Odar, direktor slovenskega inštituta za revizijo, pa napoveduje, da bo digitalizacija zelo hitro izbrisala poklic knjigovodje, vse več je podatkov v digitalizirani obliki, papirna dokumentacija izginja.

Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, se veseli, da bodo v Slovenijo pripeljali strokovnjake slovenskega rodu,(računovodje, davčne strokovnjake revizorje), saj je tega znanja po svetu precej.

Suzana Tokić, davčna svetovalka, pa si želi predvsem učinkovit davčni sistem, kjer bi bila na prvem mestu pravna varnost.