Podjetjem 307 milijonov za dosego zelenega dogovora

Sredstva bo dobilo 64 zagonskih, malih in srednje velikih podjetij, ki ponujajo pionirske rešitve.

Objavljeno
23. julij 2020 19.10
Posodobljeno
23. julij 2020 19.10
Kar 562 podjetij, ki tokrat zaradi proračunskih omejitev niso dobila financiranja, pa je prejelo pečat odličnosti »zeleni dogovor«. FOTO: Yves Herman/Reuters
Ljubljana - Prek pilotnega programa Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije (EIC) bo 64 zagonskim, malim ter srednje velikim podjetjem (MSP)  namenjeno več kot 307 milijonov evrov za dosego ciljev evropskega zelenega dogovora ter načrta okrevanja za Evropo.

Prejemniki sredstev so projekti, ki ponujajo pionirske rešitve, na primer v avtomobilski industriji, letalstvu in pomorstvu, pri naprednih materialih in tehnologijah interneta stvari.



Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dejala, da bodo ta zagonska ter mala in srednje velika podjetja rasla, ustvarjala nova delovna mesta ter Evropi prinesla vodilno vlogo v zelenih tehnologijah in rešitvah. Dodala je, da je ponosna tudi na vse večjo vključenost inovatork inr na geografsko razpršenost projektov po vsej Evropi.
 

Kar 562 podjetij s pečatom odličnosti


Več kot tretjino izbranih podjetij vodijo ženske, kar trikrat več kot ob prejšnjem izboru financiranja EIC. Ta rast je po navedbah Evropske komisije posledica poizkusnega ukrepa, cilj katerega je bil vključiti vsaj četrtino podjetij, ki jih vodijo ženske. Podjetja prihajajo iz številnih držav, med njimi je 17 držav članic, in to je geografsko najbolj razpršen projekt EIC.
 
Poleg tega je 562 podjetij, ki tokrat zaradi proračunskih omejitev niso dobila financiranja, prejelo pečat odličnosti »zeleni dogovor«. To je priznanje pomembnosti njihovega predloga, ki naj bi podjetjem pomagalo, da bodo lažje pridobila podporo iz drugih virov financiranja.